Tusener på støttemarkeringer for de 30 fengslede verden over

Nyhet - 6 oktober, 2013
Tusener møtte i går opp på støttemarkeringer i mer enn 80 byer i 50 land for de 30 aktivistene og journalistene som sitter fengslet i Russland. - Jeg håper norske myndigheter støtter Nederland i deres sak mot Russland, sier Dr. Neil Hamilton, seniorrådgiver i Greenpeace International.

5. oktober 2013

Solidaritetsmarkeringen for de 30 fengslede, i Oslo.

 

Lørdag 5. oktober ble det holdt markeringer i over 80 byer verden over til støtte for de 30 aktivistene og journalistene som sitter fengslet i Russland. I Helsinki møtte godt over tusen mennesker opp for å vise sin støtte. På markeringen i India dukket oldebarnet til Gandhi opp for å støtte de fengslede, og i Brasil dukket moren til fengslede Ana Paula opp på markeringen. Også i Oslo møtte mange opp for å vise sin støtte.

 

- Det er utrolig flott å se at også mange her i Oslo støtter oss og de fengslede aktivistene. Det betyr mye for de som sitter fengslet, og det betyr mye for retten til fredelige demonstrasjoner, som blir utfordret av denne pirattiltalen, sier Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace Norge.

Over en million har de siste ukene sendt brev til sine russiske ambassader og krevd at de fengslede aktivistene løslates. Også Venstres Ola Elvestuen og Naturvernforbundets Eivind Trædal viste sin støtte under kveldens markering.

- Det må være lov å drive fredelig aktivisme og fredelige demonstrasjoner over hele verden. Min oppgave er å sørge for at det politiske Norge gjør vår jobb for å bistå i denne saken, så vi kan fortsette det viktige arbeidet mot klimaendringene, sa Ola Elvestuen, nestleder i Venstre under markeringen.

Fredag ble det kjent at Nederland mener Russland brøt havrettskonvensjonen da russisk kystvakt bordet Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og arresterte alle om bord. Arctic Sunrise seiler under nederlandsk flagg, og nederlandske myndigheter har besluttet å bringe saken inn for en FN-støttet domstol.

- Jeg håper og regner med at norske myndigheter vil støtte Nederland i deres sak mot Russland. Havretten er tydelig og alle arktisk stater forplikter seg til å overholde havretten, og det er helt åpenbart at vi ikke er pirater, sier Dr. Neil Hamilton, seniorrådgiver i Greenpeace International.

De 30 aktivistene og journalistene ble arrestert etter å ha gjennomført en fredelig demonstrasjon mot oljeboring i Arktis. Alle 30 er tiltalt for piratvirksomhet, noe som i Russland kan gi opptil 15 år i fengsel.