5 millioner vil beskytte Arktis

Nyhet - 10 januar, 2014
5 millioner stemmer for Arktis. For 20 år siden gikk verden sammen for å beskytte Antarktis. Nå er det Arktis sin tur, og vår kampanje for å bevare Arktis passerte nettopp 5 millioner stemmer.

Save the arctic

- Vi er utrolig glade for å ha nådd målet om 5 millioner støttespillere på så kort tid. Statoil er blant de mest aggressive i jakten på den arktiske oljen, og dette er en tydelig beskjed til dem og andre oljeselskaper om at verden holder øye med hva de gjør der oppe. Vi er mange verden over som vil bevare Arktis for fellesskapet og fremtidens generasjoner, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge. 

Støtten til Greenpeace og kampanjen for Arktis vokste kraftig mens de 30 Greenpeace-aktivistene satt fengslet i Russland i høst, etter en miljøprotest mot russiske Gazprom, det første oljeselskapet til å utvinne olje fra det isfylte Arktis. 

Rett før jul startet Gazprom den første oljeutvinningen i det isfylte Arktis, og Statoil planlegger verdens nordligste prøveboring senere i år.

- Dette er olje som verken naturen eller klimaet har råd til at vi henter opp. Hvis vi får en oljeulykke i eller ved isfylte farvann, kan det få dramatiske konsekvenser for dyrelivet, og bli så godt som umulig å rydde opp. Vi kan ikke gamble med disse verdiene, sier Truls Gulowsen. 

Kampanjen for å beskytte Arktis ble startet under miljøtoppmøtet i Rio i 2012, og passerte nettopp 5 millioner underskrifter.

I 2014 skal Greenpeace trappe opp kampen for Arktis. Målet er å opprette et felles, globalt verneområde rundt Nordpolen, og beskytte området mot oljevirksomhet og annen skadelig industri, slik man vedtok for Antarktis for 20 år siden.

Har du ikke skrevet under på kampanjen? Trykk her og gjør det nå!