Greenpeace protesterer mot ExxonMobil under Bislett Games

Nyhet - 11 juni, 2014
Oslo, 11. juni 2014: Under ExxonMobil Bislett Games demonstrerte Greenpeace mot hovedsponsorens oljeboringsplaner i Arktis med isbjørner, bannerdrop og hundrevis av selfies for Arktis.

Et av verdens største oljeselskap, ExxonMobil, er tittelsponsor for Bislett Games, som gikk av stabelen i kveld, med blant annet friidrettslegenden Carl Lewis blant de fremmøtte. Greenpeace-klatrere slapp ned et stort banner fra en lyktestolpe ved stadion med teksten “No Arctic Oil” i protest mot ExxonMobils risikable planer om å bore etter olje i russisk Arktis.

27 aktivister fra 12 land deltok i protesten, hvor de også delte ut informasjon om Exxons arktiske oljeplaner til publikum. Både publikum på Bislett Games og folk verden over ble oppmuntret til å ta selfies med hashtagenne #NoArcticOil og #SaveTheArctic og sende til Exxon på sosiale medier. Hundrevis tok til sosiale medier for å gi beskjed til Exxon om at selskapets skitne planer for Arktis ikke skal forbli hemmelige.  

- Vi er her fordi vi liker sport og rent spill, men hovedsponsoren til Bislett Games, ExxonMobil, driver et skittent spill når de vil bore etter olje i russisk Arktis. Exxon prøver å blende oss med glansen fra noen av verdens beste idrettsutøvere her ved Bislett Games. Men vi lar oss ikke lure. Med denne protesten drar vi de skitne Arktis-planene deres fram i lyset, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

ExxonMobil har inngått et samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft om å bore etter olje i det isdekte og avsidesliggende Karahavet i sommer. Boreområdet overlapper delvis med en russisk nasjonalpark som er kjent for sitt rike dyreliv. Nasjonalparken er hjem for isbjørner og hvalross, og har en av de største fuglekoloniene på den nordlige halvkule. I henhold til russisk lov er det ulovlig å bore etter olje her.

- I år planlegger ExxonMobil å bore etter olje på det mest ekstreme, avsidesliggende og ugjestmilde stedet i Arktis. Vi er nødt til å stoppe ExxonMobil og de andre oljeselskapene som vil bore i Arktis, som Statoil, Gazprom og Rosneft. Et oljeutslipp i dette isdekte området vil være umulig å renske opp, og det er meningsløst å gå til disse ekstreme områdene for å bore etter olje som vi uansett ikke har råd til å brenne – hvis vi skal holde oss innenfor ansvarlige klimamålsetninger, sier Truls Gulowsen.

Samtidig som ExxonMobil pynter på fasaden ved å sponse Bislett Games, har Greenpeace-aktivister besøkt Exxons oljerigg West Alpha, som er i Ølen for å klargjøres til å bore i Karahavet i sommer.

Hittil har mer enn 5 millioner mennesker blitt med i kampen for å beskytte Arktis fra oljeboring.

Foto- og videomateriale blir tilgjengelig her.

Bakgrunnsinformasjon om ExxonMobils boreplaner i Karahavet fins her.

Kontakt:
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, 977 10 530