Greenpeace-aktivister border Statoil-rigg for å protestere mot verdens nordligste oljeboring

Nyhet - 27 mai, 2014
Barentshavet, 27 mai, 2014: Greenpeace-aktivister fra 8 land har i dag morges bordet oljeriggen Transocean Spitsbergen som er kontraktert av Statoil. En av aktivistene er 22 år gamle norske Julie Alvad. Aktivistene protesterer mot selskapets planer om å bore verdens nordligste prøveboring nord i Barentshavet, ikke langt fra naturreservatet Bjørnøya.

Greenpeace International activists from eight countries start to scale the Statoil contracted oil rig Transocean Spitsbergen to protest the company’s plans to drill the northernmost well in the Norwegian Arctic at the Apollo Prospect of the Barents Sea, close to the Bear Island nature reserve

- Denne boringen er totalt uforsvarlig. Statoil vil gamble med de rike naturverdiene på Bjørnøya og i iskantsonen bare for å hente opp mer av den oljen som klimaet ikke tåler at vi brenner. Derfor er vi her for å be Statoil stanse, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes, som er ombord på skipet Esperanza.

Før helgen annonserte Miljødirektoratet at Statoils oljeboring ble utsatt til etter at Miljøverndepartementet hadde behandlet Greenpeace sin klage. Ny kunnskap fra Polarinstituttet om iskantens maksutbredelse, samt Statoils egne beregninger, som viser at et oljesøl fra deres boreområde kan treffe naturreservatet Bjørnøya på mindre enn en uke, tilsa at saken måtte vurderes på nytt.

Etter sterkt press fra Statoil vedtok Klima- og miljødepartementet mandag kveld at Statoil likevel kunne starte boringen, selv om klima- og miljøminister Tine Sundtoft ennå ikke har behandlet klagen fra Greenpeace.

- Å bore etter olje her er fortsatt uforsvarlig, og det hjelper ikke at Statoil har tvunget Miljøverndepartementet til å la dem tjuvstarte før miljøvernministeren har fått avgjort saken endelig. Hun har fått ny, viktig miljøkunnskap på sitt bord, men hvis Statoil alt har startet boringen, blir det ikke lett for henne å ta en balansert avgjørelse i klagesaken, sier Erlend Tellnes.

Nærmere 50 000 mennesker har på få dager bedt Klima- og miljøminister Tine Sundtoft om å stoppe Statoils planer, og beskytte Bjørnøya. Hun kan fortsatt stanse boringen.

- Vi er skuffet over at Klima- og miljødepartementet har overkjørt egne fagetater, men vår klage ligger fortsatt på ministerens bord. Tine Sundtoft har fortsatt mulighet til å stanse boringen, og sikre fuglefjellene på Bjørnøya fra et mulig oljesøl, sier Erlend Tellnes.

Statoil planlegger å bore tre letebrønner i det kontroversielle Hooop-området nord i Barentshavet, ikke langt fra naturreservatet Bjørnøya. Dette vil bli verdens nordligste letebrønner.

Bilder og video blir tilgjengelig her: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIF3CYY_Y&CT=Album

Kontakt:
Erlend Tellnes, arktisrådgiver (på skipet Esperanza i Barentshavet), tlf +47 23 67 48 19
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, tlf 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530

Mer informasjon om kampanjen for å redde Bjørnøya finner du her.

Les mer om bakgrunnen for aksjonen her.

Bilder fra Bjørnøya: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIF3MIQ06&CT=Story