Greenpeace-skip bordet av kystvakt i Barentshavet

Nyhet - 31 mai, 2014
Barentshavet, 30. mai, 2014: Spesialstyrker bordet i kveld Greeneace-skipet Esperanza i Barentshavet utenfor norsk territorialfarvann, for å avslutte en storprotest mot Statoils planlagte oljeboring nær Bjørnøya og iskanten. Miljøorganisasjonen hevder at bordingen er ulovlig ut fra havrettsloven.

Klokka 22.10 informerte kystvakten Greenpeace om at de kom til å borde skipet, etter at Greenpeaces blokkering av Statoils rigg hadde vart i 89 timer. Klokka 22.50 bordet styrkene skipet.

- Norsk kystvakt stopper en lovlig og fredelig Greenpeace-aksjon. Skipet Esperanza brukte sin navigasjonsfrihet, som internasjonal lov sikrer. Dette er kanskje upraktisk for Statoil, men vi har ikke brutt loven, i motsetning til kystvaktas inngripen, sier Greenpeace Internationals juridiske rådgiver, Daniel Simons.

Følg webcam på Esperanza direkte her. 

- Jeg er sjokkert over at kystvakten har avsluttet vår fredelige og lovlige protest. Det overrasker meg stadig hvor langt stater er villige til å gå for å beskytte oljeindustrien. Vi har like stor rett som Statoil til å ha vårt skip i denne delen av Barentshavet. Vi vil ikke stå og se på at denne riggen risikerer Bjørnøya og det sårbare arktiske miljøet her, sa arktisrådgiver Erlend Tellnes fra broen av Esperanza rett før skipet ble bordet.

- Samtidig er jeg stolt av hva vi har fått til. Statoil har måttet sette sine risikofylte boreplaner på vent siden vi startet denne protesten for 89 timer siden. Og om vi bare er 26 mennesker fra 18 land ombord, kjennes det som vi har verden med oss. Mer enn 135 000 mennesker har henvendt til miljøminister Tine Sundtoft for å stoppe boringen, og mer enn 5 millioner står bak oss i kampen for å beskytte Arktis. Nå ser det ut til at kystvakta vil avslutte okkupasjonen vår, og da er det opp til oss alle å stå opp mot Statoil og alle de andre selskapene som vil utnytte Arktis, sier Erlend Tellnes.

Tidligere i dag påpekte advokater fra Greenpeace at å etablere en sikkerhetssone uten å kunngjøre det i god tid bryter med både internasjonal og norsk havrettslov. Klagen fra Greenpeace er tilgjengelig nedenfor.

Norsk økonomisk sone strekker seg 200 sjømil fra kysten. Ifølge artikkel 58, paragraf 1 av internasjonal havrettslov, har utenlandske fartøy som Esperanza navigasjonsfrihet i økonomisk sone.

Bilder fra rett før bordingen tilgjengelig her.

Vår klage mot opprettelse av sikkerhetssonen.


Kontakt:
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace, tlf 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig. Tlf 977 10 530
Tale Ellingsvåg, kommunikasjonsrådgiver, tlf 924 40 683