Hva gjemmer seg i barneklærne?

Nyhet - 16 januar, 2014
Når vi kjøper barneklær er det stor sjanse for at det følger med giftige stoffer på kjøpet. Det viser en test vi har gjort av klær fra 12 ulike klesmerker.

Tidligere denne uka lanserte vi rapporten «A little story about the monsters in your closet» i Beijing i Kina. Her kan du lese mer om rapporten.

Rapporten viser at størstedelen av klærne vi har testet inneholder hormonforstyrrende stoffer som ftalater, PFC og NPE.

– Her har vi tatt noen av verdens største klesmerker med buksene nede. De forurenser vann fra Beijing til Berlin og selger klær som er både helse- og miljøskadelige, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Vi testet innholdet av farlige kjemikalier hos 12 forskjellige klesmerker rundt om i verden, blant annet klær fra H&M, adidas, Nike og luksusmerket Burberry.

Greenpeace har i flere år jobbet for å fjerne giftige stoffer fra klær og klesproduksjon. Sammen med forbrukere verden over har vi presset klesgiganter som H&M, Zara, Levi's og flere andre til å love å fase ut alle giftige kjemikalier i sin produksjon. Resultatet fra den siste testen vår viser at det fortsatt er et stykke igjen før vi er der.

Hva er løsningene?
Det viktigste vi kan gjøre for å sikre giftfrie barneklær er å sørge for at de store kleskjedene forplikter seg å rydde opp i sin produksjon, så de ikke forurenser verken drikkevann eller klærne som havner i butikkhyllene. Men før vi når det målet er dette noen alternativer for foreldre som vil ha giftfrie barneklær: 

> Kjøp brukt
Når du kjøper brukte klær, bidrar du ikke til mer kjemikaliebruk, og klærne er allerede vasket noen ganger, dermed inneholder de trolig ikke flere giftstoffer. Å vaske nye klær løser dessverre ikke problemet. Da vasker du ut giftstoffene fra klærne, men i stedet havner de i vannet og fortsetter å gjøre skade der. Dette er stoffer vi ikke vil spre ut i naturen. 

> Kjøp miljømerkede klær
Hvis du kjøper klær som er merket med svanemerket, EU-blomsten eller GOTS (Global Organic Textile Standard) vet du at de følger strenge krav til helse og miljø gjennom hele produksjonsprosessen.

Grønn Hverdag har eksempler på flere steder du får tak i miljøvennlige barneklær.

 

Emner