LEGO: på tide å droppe dårlige lekekamerater

Greenpeace-aksjon i LEGOLAND

Nyhet - 30 juni, 2014
En oljekatastrofe i LEGO-størrelse skal få LEGO til at droppe samarbeid med oljeindustrien.

I dag fikk besøkende i LEGOLAND i England seg noe av en overraskelse. Over hele parken har LEGO-figurer gått til aksjon. De har hengt opp minibannere med teksten "Save the Arctic" og "Block Shell". Blant annet har noen LEGO-figurer hatt et bannerdrop fra LEGO-versjonen av Big Ben. Gjennom aksjonen lanserer Greenpeace en ny global kampanje for å få LEGO til å droppe samarbeidet med oljeindustrien.

- Vi beundrer LEGO for deres kreativitet og sterke innsats for klimaet og miljøet. Men vi ønsker å rette søkelyset mot det problematiske med oljeindustriens kjøp av tillit gjennom sponsoravtaler med populære selskap som LEGO, og særlig når denne grønnvaskingen retter seg mot barn og unge. Både Statoil og Shell sponser LEGO for å kjøpe seg tillit fra barn og foreldrene deres, sier Veronica Bruer, kampanjerådgiver i Greenpeace.

Be LEGO droppe samarbeidet med oljeindustrien her.

" width="602" height="401" />

- Oljeselskapenes grønnvasking blir stadig mer utbredt, og markedsføringen overfor barn er særlig problematisk, siden de er lettpåvirkelige. Vi håper LEGO kan finne seg noen nye lekekamerater som kan inspirere barn og unge til å bli med å bygge et fornybart samfunn, og at de dropper oljeselskapene som vil gamble med denne framtiden, sier Veronica Bruer.

De to siste årene har Shell kjørt en felles reklamekampanje med LEGO, og delt ut LEGO-sett med Shell-logo på i bensinstasjoner verden rundt. Statoil har gjennom flere år vært hovedsponsor for den populære LEGO-konkurransen for barn, First LEGO League.

Samtidig som oljeselskapene bruker stadig mer på å kjøpe seg tillit gjennom sponsing av leker, av idretts- og kulturarrangementer, universiteter og forskning, satser de også stadig mer på risikable og kontroversielle oljeprosjekter, som oljeboring i Arktis, og Statoils engasjement i kanadisk tjæresand.

- First Lego League er en flott konkurranse som ofte har problemstillinger rundt klimaendringer og fornybare løsninger. Men når vi vet at hovedsponsor Statoil ikke brukte en eneste krone på fornybar energi i fjor, er det åpenbar grønnvasking fra deres side. I dag er Statoils løsning på miljøproblemene at de skal øke produksjonen av fossilt brensel. Da er det skandaløst at de forsøker å kjøpe seg tillit fra barn og unge som må leve med disse miljøproblemene i framtiden, sier Veronica Bruer.

 

Kontakt:
Veronica Bruer, kampanjerådgiver i Greenpeace Norge, tlf 958 18 833
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530