Okkupasjon av Statoil-rigg inn i sitt andre døgn

Pressemelding - 28 mai, 2014
Aktivistene på Statoils oljerigg i Barentshavet har nå vært der i mer enn 30 timer. De krever at Statoil dropper verdens nordligste prøveboring, og at den nærliggende Bjørnøya beskyttes fra oljesøl.


Elmer Vestidas fra Filippinene er en av aktivistene ombord på riggen:

- Jeg har tilbragt en ganske kald natt utendørs her på riggen, men vi filippinere er tøffe. Jeg er her fordi Statoils risikable planer ikke bare truer Bjørnøya og det unike dyrelivet vi så der. Tyfonen Haiyan er noe av det verste som har skjedd hjemlandet mitt, og hvis ikke vi får opp farten på overgangen til grønn energi, vil disse katastrofene skje igjen og igjen.

Kl 14 er det live Q&A med aktivistene og mannskapet på skipet Esperanza. Send ditt spørsmål til @gp_espy på twitter.

Norske Julie Alvad er en annen av aktivistene på riggen.
- I stedet for å bane vei for en bærekraftig utvikling, gjennom å fokusere på fornybar energi og grønn teknologi, fortsetter Statoil å presse på med olje og gass, og de er i dag en av de mest agressive pådrivere for å utnytte naturressursene som ligger i Arktis for profitt, sier hun.

Nærmere 70 000 mennesker har på få dager gitt sin støtte til aktivistene, og bedt miljøminister Tine Sundtoft om å avblåse Statoils planer og beskytte Bjørnøya.

I løpet av natta forlot fem av aktivistene riggen, mens de 10 gjenværende aktivistene fortsetter okkupasjonen. De fem ble fraktet med helikopter til Hammerfest etter at de bestemte seg for å avslutte protesten. Ingen av disse ble arrestert. De 10 aktivistene på riggen er klare for å fortsette okkupasjonen så lenge som nødvendig.

Etter planen skulle Statoil starte prøveboringen i slutten av mai, og riggen skulle ankomme borestedet tirsdag. Statoil har uttalt at riggen ikke vil transporteres til borestedet så lenge aktivistene er ombord.