Protesten mot Statoil-rigg fortsetter

Nyhet - 29 mai, 2014
Barentshavet, 29. mai, 2014: Greenpeace-skipet Esperanza blokkerer nå Statoils oljerigg Transocean Spitsbergen ved å okkupere det eksakte stedet Statoil planlegger å bore verdens nordligste leteboring.

Dette skjer etter at sju aktivister som hadde okkupert Statoils rigg i 48 timer i dag tidlig ble fjernet av norske myndigheter. Ingen av aktivistene har blitt arrestert.

- Etter to kalde dager for aktivistene på riggen, var vi ikke sikre på om vi skulle fortsette aksjonen, men den overveldende støtten vi har fått fra folk verden over har gitt oss en kjempeboost. Esperanza er et lite skip, men skal gjøre det vi kan for å holde oss på borestedet og stoppe Statoil fra å risikere Bjørnøya, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes fra broen på Esperanza.

- Statoil prøver desperat å framstå som sikkerhetsbevisste, men nå begynner verden å se den farlige sannheten bak den fancy logoen og kommunikasjonen deres. Arktisk olje er risikabelt, farlig, og må stoppes, sier Erlend Tellnes.

Sju Greenpeace-aktivister ble fjernet fra Statoils rigg Transocean Spitsbergen i dag morges mellom kl 3.30 og 5.30, etter å ha okkupert riggen i 48 timer. Aktivistene ble fraktet med politihelikopter til Tromsø, men har nå blitt løslatt. Ingen av aktivistene er arrestert.

Statoil har fått tillatelse til å starte boringen, men ikke til å bore ned i oljeførende lag før Klima- og miljødepartementet behandler Greenpeace sin klage.

- Miljøminister Tine Sundtoft har nå fått ny kunnskap på bordet, som hun må vurdere i behandlingen av vår klage: Polarinstituttets nye definisjon av iskanten viser at den på det nærmeste bare er 25 kilometer fra Statoils borested, og Statoils egne beregninger viser at et oljesøl kan treffe naturreservatet Bjørnøya på mindre enn en uke. Mer enn 80 000 mennesker har på få dager bedt Tine Sundtoft om å avblåse boreplanene, og verden vil følge med på avgjørelsen hennes, sier Erlend Tellnes.

Fredag 30. mai kl 10.00 vil Greenpeace overlevere underskriftene til Klima- og miljøverndepartementet. Hittil har mer enn 80 000 signert kampanjen.

Bilder og video fra aksjonen tilgjengelig her.

Kontakt:
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, tlf 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530