Vil trekke Statoil ut av tjæresanda

Nyhet - 14 april, 2014
I Statoils tjæresand-prosjekt i Canada går produksjonen ned og utslippene opp. - På høy tid at Statoil trekker seg ut av skandale-prosjektet, mener Greenpeace.

Det går ikke strålende med Statoils prestisjeprosjekt i Alberta, hvor de bruker store summer penger og enda større mengder rene naturressurser på å utvinne skitten tjæresand. Nylig kom årsrapporten fra prosjektet, som viser at mens produksjonen det siste året har gått ned, har utslippene gått opp.

Tidligere i vår kunne vi lese at Statoil har betalt partnerselskapet PTTEP 200 millioner dollar for å ta over 3 av Statoils tjæresand-lisenser.

På Statoils generalforsamling 14. mai skal Statoils aksjonærer diskutere et forslag fra Greenpeace og WWF om å trekke Statoil helt ut av det canadiske skandale-prosjektet.

Les forslaget til generalforsamlingen her.

Bred støtte
Hver år siden 2008 har Greenpeace og WWF levert inn det samme forslaget, som gjennom årene har samlet bred støtte fra mange ulike grupper, både blant Statoil-aksjonærene og utenfor. Investorer som Storebrand og svenske Folksam støtter forslaget, det samme gjør aktører som Den Norske Kirke og Besteforeldreaksjonen.

Også Ari Behn og Per Heimly er svært kritiske til Statoils tjæresandvirksomhet, etter å ha besøkt tjæresandområdet i Canada gjennom TV-programmet sitt, «Ari og Per løser verdensproblemer». Tidligere i år la artisten Neil Young ut på turné til støtte for urbefolkningen som rammes av tjæresandutvinningen i Alberta.

Bare trøbbel
Tjæresand-utvinningen fører til problemer på mange områder. Tjæresand er blant de mest forurensende fossilressursene som fins, og derfor en dårlig prioritering når vi vet at mesteparten av fossilressursene vi kjenner til må bli liggende i bakken om vi skal ha sjans til å begrense oppvarmingen til to grader. I tillegg til klimaforurensningen går tjæresandproduksjonen utover lokale skog- og vannressurser, noe som påvirker urbefolkningen i området. 

Les mer om problemene med tjæresand her.

Har du aksjer i Statoil? Hjelp oss å stemme for at Statoil trekker seg ut av tjæresand, eller gi oss din fullmakt.