Et forsøk på debatt

Nyhet - 12 januar, 2015
En forklaring på hvorfor vi måtte ta ned nrk2015.no og en oppfordring om å holde debatten i live.

12. januar 2015

NRK2015.no

Greenpeace lanserte i samarbeid med Klimafestivalen i helgen nettsiden nrk2015.no. Siden var et forsøk på å vise hvordan vi ønsket at mediene skulle vie mer plass til klimaspørsmålet i det vi går inn i et år hvor skadevirkningene fra klimaendringene trolig blir større og mer alvorlige enn noensinne.

NRK tok kontakt med oss og påpekte at nettsiden skadet NRKs troverdighet. NRKs advokat skrev blant annet til oss: "NRKs brukere må kunne stole på at NRKs nettsider er ekte, at avsender faktisk er NRK og at siden er publisert under NRKs redaksjonelle kontroll. NRKs kvalitetsstempel er opparbeidet gjennom mange år, og innholdet på NRKs nettsider skal være redigert av  NRK som uavhengig "

Les begge epostene fra NRKs advokat her: Korrespondanse med NRK.pdf

Vi synes selvfølgelig det er leit at NRK reagerte så kraftig på dette stuntet, men vi begikk en feil da siden ble designet. Det finnes mange aktører som vi vil slåss med og som vi ikke føyer oss etter, men NRK står definitivt ikke på den listen.

Selv om nettsiden nå er borte håper vi likevel at det vi prøvde å si ikke forsvinner like fort. Nettsiden var et forsøk på å visualisere vårt ønske om at medienes dekning av klimaendringene kommer opp på et nivå som tilsvarer hvor alvorlig utfordringen er blitt. Det skrives og snakkes per i dag en god del om klimaendringene i norske medier, men svært lite av det som produseres innehar den grundigheten som er nødvendig eller får den spalteplassen eller prioriteten som det burde ha fått.

Vi mener klimaendringene burde være den viktigste saken for mediene nesten hver eneste dag og vi håper norske redaksjoner vil prioritere temaet langt høyere enn de gjør per dags dato. Det skal vi fortsette å mene og mase om selv om vi kommer til å velge andre virkemidler enn vi gjorde denne gangen.

Vi oppfordrer dere alle til å legge press på NRK og resten av medie-Norge om at dere vil ha større, bredere og grundigere dekning av klimaendringene!