Alternative julegaver som sparer miljøet og sprer glede

Nyhet - 2 desember, 2016
Jo flere julegaver vi kjøper, desto mer belaster vi naturen. Vi i Greenpeace har samlet noen av våre beste tips til alternative julegaver, som både gleder dine kjære, samtidig som det sparer miljøet.

Alternative julegaver som sparer miljøet og sprer glede

Desember betyr at julen nærmer seg med stormskritt. Høytiden er høysesong for pengebruk, og vi bruker stadig mer penger på julegaver. Ifølge en fersk prognose fra Virke handler hver innbygger i snitt for 11 000 kroner, en økning på rundt 300 kroner sammenlignet med fjoråret.

1. Spleis på varig kvalitet

Små gaver kjøpt i siste minutt er gjerne ting som ikke behøves eller blir brukt. For å redusere antall gaver under treet, slå dere heller sammen med venner eller familiemedlemmer og spleis på en skikkelig kvalitetsgave som varer lenge.

2. Opplevelser

Noe av det beste man kan få i gave er opplevelser som man kan dele med andre. Gi et gavekort, kjøp billetter til en konsert, teaterforestilling eller bruk tipset fra punkt en og kjøp et festivalpass.

3. Abonnement

Gaven som gir og gir. Et abonnement er en gave som garantert vil være til glede og nytte året rundt. Hva med å overraske med et årsabonnement på Netflix, et favorittmagasin, en lydboktjeneste eller bysykkelabonnement?

4. Lag selv

Det er alltid hyggelig å få hjemmelagede gaver, og her er det bare fantasien og kreativiteten som setter grenser. Sett ditt personlige preg på gavene med hjemmelagede karameller, et strikket skjerf eller en hjemmelaget kroppsskrubb av havsalt og olje.

5. Økologisk eller fairtrade mat

Ikke alle har tid til å lage julegavene selv, men vi kan sørge for at gaven vi kjøper tar vare på arbeidsvilkårene til de som lager den samt belaster miljøet så lite som mulig. Økologiske og fairtrade-matvarer som kaffe eller sjokolade er midt i blinken for den matglade i familien eller vennegjengen.

6. Tjenester

I den ellers så strevsomme hverdagen er tid noe av det mest verdifulle vi kan gi. Lag et fint gavekort hvor du kan tilby barnepass, middagslaging eller vaske huset i en tid fremover.

7. En bok som minner om at det finnes alternativer til olje

Årets julegave for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er kokeboka ”Se torsken!”. Boka er en viktig påminnelse om hva som står på spill i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

8. Gi en gave til miljøet og fremtiden

Global oppvarming og klimaforandringer er vår tids største utfordring og angår oss alle. I Greenpeace jobber vi for at nåværende og fremtidige generasjoner skal beholde retten til å leve i en bærekraftig klode. Derfor er en gave som støtter miljøkampen noe av det mest verdifulle man kan få. Gi en gave med mening og støtt miljøet på vegne av en venn.

9. Gi tid til hverandre

I bunn og grunn har nesten alle i Norge alt vi behøver materielt sett. Noen uker etter at vi fikk en gave husker vi kanskje ikke engang hva vi fikk. De minnene som vi sitter igjen med er tiden vi bruker med venner og familie. I år kan du avtale at dere rett og slett skal gi hverandre mer tid sammen.