Åtte millioner er bare starten

Nyhet - 24 juni, 2016
Denne uka telte vi åtte millioner underskrifter for å bevare verdifull natur i Arktis. Vi har nådd langt, men for å vinne må vi enda lenger.

Det som startet som en liten kampanje for tre år siden har vokst til et eventyr uten like. Millioner av mennesker har engasjert seg i kampen for å redde Arktis, en vår tids store utfordringer. Folk fra hele verden har gått sammen for å etablere et verneområde rundt nordpolen, og for å få slutt på destruktiv industri i nord.

Frivillige og aktivister deltar i en Arktisaksjon i Buenos Aires, Argentina.Frivillige og aktivister deltar i en aksjon i Buenos Aires, Argentina. 

Vi har allerede fått til mye. Denne uka kunne vi telle åtte millioner signaturer. Vi har vært med på å tvinge et av verdens rikeste oljeselskaper – Shell – til nesten total retrett. Tretti modige aktivister har risikert friheten sin i Russland, og satt oljeboring i Arktis på dagsorden internasjonalt. Oljeboring i Arktis er nå mer usannsynlig enn noen gang gjennom de to siste tiårene, og det er takket være presset fra en sterk global bevegelse. Har du ennå ikke skrevet under, bli i kampen sammen med mer enn åtte millioner andre:  www.savethearctic.org #SaveTheArctic

 Lysvake holdt i Mumbai i India i solidaritet med det 30 aktivistene og journalistene som ble arrestert etter en fredelig protest mot oljeboring i russisk Arktis.Lysaksjon i Mumbai i India i solidaritet med det 30 aktivistene og journalistene som ble arrestert etter en fredelig protest mot oljeboring i russisk Arktis.

Det er vanskelig å tro at det bare er tre år siden kampanjen ble lansert. I 2013 var Arktis verken på den den politiske eller økonomiske agendaen. Oljeselskapene så på Arktis som et hvilket som helst annet sted, og det logiske neste steget i jakten på de siste dyrebare oljedråpene. Politkerne antok uten mer om og men at også oljen i Arktis skulle pumpes opp, selges og brennes. Men vi ville det annerledes. Dette gammeldagse tankemønsteret måtte endres. Vi satte i gang, og gjorde kampen mot olje i Arktis til en massiv, global folkebevegelse. 

“Kayaktivists” i Danmark protesterer mot Shells oljeboring i Arktis.
“Kayaktivists” i Danmark protesterer mot Shells oljeboring i Arktis.

Veien hit har vært både spennende og dramatisk. Synet av en gigantisk isbryter tvunget til å snu i Portland var et fantastisk symbol på hva vi kan klare sammen. På den andre siden av verden syklet tusenvis gjennom Bangkok for å feire en del av naturen de sannsynligvis aldri får oppleve. Dette er bare to av hundrevis av arrangementer og aksjoner. I disse dager er vi også tilstede i Arktis med skipet vårt, Arctic Sunrise, for å dokumentere det unike livet på havets bunn, og for å sette fokus på de truslene Arktis står ovenfor. Her kan du gi ett bidrag til turen, og på den måten være med å sørge for at vi kan forsette kampen for å beskytte Arktis.

Syklister fyller Bangkoks gater, som en del av en global "Ice Ride" for Arktis.
Syklister fyller Bangkoks gater, som en del av en global "Ice Ride" for Arktis. 

Bak kulissene har kampanjen fått makta til å skjelve. Gjennom å jobbe med de store investorene har vi vært med å forandre Arktis fra et sted for industribonanza til et sted for massive risikoer, både økonomisk og omdømmemessig. Gjennom samarbeid med store økonomiske aktører, har vi gjort det vanskeligere for selskaper som vil bore etter olje og tråle i nord å komme unna med det. Konsekvensene har også bredt seg langt sør for polarsirkelen, og er med på å svekke relasjoner mellom selskaper og politikere andre steder i verden.

Syklister med isbjørnhjelmer i Quezon City, Filipinene, er med på den globale "Ice Ride"-aksjonen.
Syklister med isbjørnhjelmer i Quezon City, Filipinene. Også disse var med på den globale "Ice Ride"-aksjonen. 

Også storpolitikken er på vei til å endres. Noen av de mektigste landene i Arktis snakker nå om verdien av bevaring, framfor utnytting. Det er fortsatt et stykke igjen til vi har et verneområde, men drømmen ser mer sannsynlig ut nå enn noen gang før. Vi har satt sammen en sterk koallisjon av personer, grupper og kulturpersonligheter som ser verdien av arbeidet, og driver uavhengig lobbyvirksomhet på sakens vegne.

Skuespiller Emma Thompson og Audrey Siegl, urfolksaktivist fra Canada, protesterer mot oljeboring i Arktis ved den gigantiske isbjørnen Aurora utenfor Shells hovedkarter i London.
Skuespiller Emma Thompson og Audrey Siegl, urfolksaktivist fra Canada, protesterer mot oljeboring i Arktis ved den gigantiske isbjørnen Aurora utenfor Shells hovedkarter i London.

Vi håpet hele tiden at ringvirkningene fra Arktiskampanjen ville spre seg over hele verden. De siste tre årene har dette gått over all forventning. Når vi vinner kampen og får et arktisk verneområde, når oljeselskapene snur, og når urfolk blir behandla med respekten de fortjener, er ringene i vannet blitt store bølger. Sammen redder vi Arktis. Har du fortsatt ikke signert, bli med de over 8 millionene som allerede kjemper for å beskytte Arktis her. Takk for du er en del av bevegelsen!

En jente viser fram arbeidet fra et bannerverksted på Greenpeaceskipet MY Esperanza, holdt med barn fra Haida Gwaii-samfunnet in Canada.En jente viser fram arbeidet fra et bannerverksted på Greenpeaceskipet MY Esperanza, holdt med barn fra Haida Gwaii-samfunnet in Canada.