Den virkelige prisen for billig tunfisk på boks

Nyhet - 23 september, 2016
Tunfiskindustrien sliter med overfiske, bifangst av blant annet hai og skilpadder, samt store problemer med menneskerettighetsbrudd for arbeiderne. Greenpeace jobber med å ta tak i disse problemene og for å endre tunfiske til å bli et bærekraftig fiske.

tunfisk

Tunfisk er verdens mest populær fisk. Tidligere i år ble en 200 kg tung blåfinnet tunfisk solgt på et japansk fiskemarked for svimlende en million kroner. Også mindre typer tunfisk blir solgt i millioner av bokser verden over til vanlige forbrukere til bruk i for eksempel salater og sandwicher. Folk som lever i kystsamfunn er avhengig av tunfisk, både til mat og som inntektskilde.

Her kan du lese mer om våre tips til bærekraftig tunfisk!

Dessverre har tunfiskindustrien store problemer. Den majestetiske blåfinnede tunfisken har blitt fisket til randen av utryddelse, og man finner den bare i de mest eksklusive restaurantene verden over. Tunfisk på boks sliter med store problemer knyttet til bifangst av hai og skilpadder, samt brudd på grunnleggende menneskerettigheter for arbeiderne. Den billige tunfisken på boks reflekterer ikke den reelle prisen som havmiljøet og mennesker som livnærer seg av tunfiske må betalte.

Greenpeace har i årevis engasjert seg i å ta tak i problemene knyttet til den globale tunfiskindustrien, og for å vise tunfiskindustriens mørke bakside. De siste årene har Greenpeace jobbet for å endre Thai Union, verdens største tunfisk-selskap. Vi har dokumentert destruktive og diskriminerende fiskerier til havs, hvor millioner av haier og andre havdyr som skilpadder blir fanget i de store nettene brukt til å fange tunfisk. Vi har også avslørt menneskerettighetsbrudd i tunfiskindustrien. De gjentatte avsløringene av menneskerettighetsbrudd har blant annet ført til at Thailand har fått et gult kort fra EU, og Thailand står også ovenfor mulige handelssanksjoner fra USA. Det betyr at de ikke vil få solgt tunfisk til USA og EU, to av de største sjømatmarkedene, om de ikke forbedrer situasjonen for arbeiderne.

20121112 AT SEA : 20121112 AT SEA : INTERNATIONAL WATERS (HIGH SEAS POCKET No1) A picture dated 12 November 2012 shows Greenpeace activists holding up a banner as a skipjack purse seine fishery operation is underway between the Philippine purse seiner 'Vergene' and the Philippine fish carrier/supply boat 'Gene-2' in the international waters of high seas pocket No1, 12 November 2012. Purse seiners use fish aggretion devices, or FADs, to set net around, which are a highly destructive method of fishing that Greenpeace are seeking to be banned at the forthcoming Western and Central Pacific Fisheries Commission (WCPFC) meeting due to be held in Manila, Philippines from 02-06 December 2012.ALEX HOFFORD / GREENPEACE

Tunfiskindustrien sliter med store problemer, men det finnes løsninger. Tunfisk kan bli fanget med mindre skadelig fiskemetoder. Et godt eksempel er stang og snøre-fiske, hvor lokalsamfunnene involveres i fangstene i stedet for gigantiske fiskebåter fra forskjellig land langt unna. Thai Union, verdens største produsent av tunfisk på boks, holder på løsningene til mange av problemene. Thai Union må kjøpe tunfisk som kommer fra rettferdig og bærekraftig fiske, og sikre at verken miljø eller mennesker blir misbrukt av tunfiskindustrien.

Det er mulig å endre tunfiskindustrien, slik at tunfisken på markedet kan bli bærekraftig og fri for utnyttelse av arbeidernes rettigheter. Alt arbeidet vi gjør i Greenpeace på land og til vanns avhenger av støtten vi får av våre medlemmer.

Støtt Greenpeace i kampen for et bærekraftig tunfiske her.

Emner
Tags