Ingen olje i Arktis

Nyhet - 18 mai, 2016
Nye oljelisenser i Arktis er klart brudd med klimaavtalen fra Paris, mener Greenpeace. I dag har Olje- og energiminister Tord Lien delt ut nye letelisenser i Barentshavet.

Bilde fra tidligere Greenpeace-aksjoner foran boreriggen Transocean Spitsbergen.

I dag delte Olje- og energiminister Tord Lien ut nye letelisenser for olje- og gass i Barentshavet. Dette er klart brudd med målene i klimaavtalen fra Paris og bringer oss nærmere et klimahavari, mener miljøorganisasjonen Greenpeace. Tildelingen er del av 23. konsesjonsrunde.

- Vi kan ikke risikere et Deep Water Horizen i Barentshavet, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Barentshavet er et viktig oppvekstområde for fisk og det kalde klimaet gjør miljøet sårbart. Drivis og vintermørke gjør oljeleting til en risikosport. Den store avstanden til land, gjør opprydding etter uhell svært krevende.

- I Paris lovet verdens ledere å arbeide for å holde temperaturstigningen under 1,5 grader. Skal vi nå målet kan vi ikke lete etter olje- og gass i Arktis, sier Truls Gulowsen. En studie gjennomført av forskere ved London University Collage og publisert i anerkjente Nature, viser det samme.

Så seint som fredag den 13. mai underskrev statsminister Erna Solberg en avtale med USAs president Barack Obama om å sikre en bærekraftig utvikling i Arktis. Nye letelisenser er også brudd med denne avtalen, mener Greenpeace

- Nye letelisenser i Barentshavet er på ingen måte bærekraftig hverken for havmiljøet eller for klimaet. Stortinget bør stanse disse lisensene, sier Gulowsen.

Greenpeace og en rekke andre organisasjoner har sagt at de vurderer å saksøke staten for brudd på grunnlovens §112. Beslutningen om å gå til søksmål, er enda ikke tatt. Vi utreder nå det juridiske grunnlaget for å et søksmål basert på paragraf 112.

Presse kan kontakte leder Truls Gulowsen: 901 07 904

Støtt Greenpeace sin kampanje for et beskyttet Arktis.