Seier! Verdens største marine verneområde opprettet i Antarktis!

Nyhet - 28 oktober, 2016
I dag ble verdens største marine verneområde opprettet i Rosshavet, utenfor kysten av Antarktis. Dette er en STOR seier for både hvaler, pingviner og tannfisk som lever der og alle de millionene med mennesker som har kjempet for å beskytte havområdene våre.

En gruppe Adelipingviner i den antarktiske sjøisen i Sørishavet.

I flere år har Greenpeace kjempet for å verne Rosshavet i CCAMLR, det internasjonale organet ansvarlig for forvaltning av Antarktis. Hvert år har Greenpeace, Antartic Ocean Alliance og millioner av mennesker verden over bedt de ansvarlige regjeringene gjør det rette. Hvert år har man tenkt at DETTE var året det endelig skulle skje. Men år etter år har det alltid vært noe som har forhindret framgang i arbeidet. Inntil i år, endelig har alle CCAMLR sine medlemmer blitt enige – det er på tide å opprette et verneområde i Rosshavet!

Arctic Sunrise utenfor James Ross-øya under en jordomseiling i 1997

Verneområdet i Rosshavet skriver seg inn i historien som verdens største marine verneområde. Området dekker 1,550,000 Km2, over fire ganger så stort som Norges landareal, og nesten tre fjerdedeler av området vil bli fullstendig beskyttet.

Kjent som ‘det siste havet’ har Rosshavet av forskere blitt identifisert som det mest uberørte, grunne havet på planeten. For å endelig bli enige om å beskytte Rosshavet landet man på en avtale som beskytter området i 35 år. Det betyr at CCAMLR sine medlemmer om 35 år igjen må bli enige om framtiden til Rosshavet. For at marint vern virkelig skal bli effektivt må det være langsiktig vern. Det betyr at vi har lang tid på å få med oss hele verden på at Rosshavet skal vernes permanent, og vi er sikre på at skal bli lett i 2051.

Dette året har allerede vært et flott år for havet.

Seieren med Rosshavet kom rett etter President Obamas bestemmelse om å utvide Papahanaumokuakea National Marine Monument, som inntil vernet av Rosshavet var verdens største marine verneområde. Obama har også skrevet historie med å opprette det første nasjonale marine monument i Atlanterhavet, som nå blant annet beskytter undervanns-fjell og daler. Andre land har også styrket innsatsen for å beskytte nasjonale havområder. Chile har opprettet en gigantisk marin park rundt Påskeøya, Storbritannia har forpliktet seg til å beskytte ‘blå belter’ rundt sine oversjøiske terretorier.

Selv om de nye marine verneområdene er store, er havet større. Til tross for at man på verdens naturvernkongress ble enige om å jobbe for å verne 30 prosent av havet innen 2030 har vi en lang vei å gå for å nå det målet. Greenpeace krever også mer, og vil i tråd med forskeres anbefalinger verne 40 prosent av havet.

Vitenskapen er klar på at marine verneområder er nødvendige for å verne om biologisk mangfold, bygge opp fiskepopulasjoner og øke havets motstandsdyktighet mot klimaendringer. Dessverre så trenger lange kamper, som den som førte til seieren for Rosshavet, mer enn støtte fra vitenskapen. Millioner av mennesker har i flere år presset på for å verne havet i Antarktis. Uten disse stemmene vil selv områder med de beste vitenskapelige begrunnelser for vern slite i kampen mot de kortsiktige interessene til den mektige fiskelobbyen.  

Antarktis

Stemningen er i ferd med å snu i for marint vern, selv om den lange kampen for å verne Rosshavet fortsatt viser at å verne havområder i internasjonale farvann er en stor utfordring. Derfor trenger vi å gjøre mer for å verne havområder i internasjonale farvann. Per i dag finnes det ikke en gang et felles system for å verne havet i disse områdene. Men vi er i ferd med og vinne det også! Greenpeace jobber på spreng for at FN skal kunne opprette verneområder i internasjonale farvann. Vi kjemper også for å beskytte havet i Arktis. Med din hjelp kan vi gjøre enda mer. Takk for at du har tatt del i denne seieren. Sammen kan vi bygge momentum og gjøre dette til tiåret for marint vern! Bli med og støtt Greenpeace >> http://bit.ly/2dO7wOq