Statoil ut av tjæresand

Nyhet - 15 desember, 2016
Greenpeace har helt siden Statoil kjøpte tjæresandfeltene i Canada i 2007 jobbet for at Statoil skal trekke seg ut, og gratulerer nå Statoil med å ha kvittet seg med dette klimafiendtlige problemprosjektet.

Statoils tjæresandsproduksjon i Canada

- Dette er gode nyheter og sender er et tydelig signal om at det ikke er noe fremtid i tjæresand, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Greenpeace har sammen med WWF, den norske kirke og mange andre arbeidet for at Statoil skulle trekke seg ut av tjæresand helt siden Statoil kjøpte seg inn i denne svært forurensende, kontroversielle og kostbare ressursen.

- Tjæresandsatsingen var fra dag en et veddemål mot ethvert ansvarlig klimamål. Allerede i 2007 var klimavitenskapen klar på at disse enorme og energikrevende fossilressursene aldri ville kunne brennes om vi skulle ha mulighet til å oppnå ansvarlige klimamål, sier Gulowsen.

Greenpeace mener at myndighetene i Canada har brukt Statoil og Norges investering i tjæresand som miljøalibi for å grønnvaske tjæresandindustrien. De fleste store prosjektene er nå utsatt eller kansellert, og vi forventer at tjæresand som energiressurs er et døende prosjekt.

- Miljøseire som dette gjør at fossile prosjekter blir dyrere og mindre attraktive for investorer og långivere. Vi håper at Statoil tar til sunn fornuft også når det gjelder andre prosjekter og slutter å investere i dyre fossile ressurser på dypt vann, i Arktis og andre steder, sier Gulowsen.