Stor seier for regnskogen i Amazonas

Nyhet - 5 august, 2016
I dag åpner de olympiske leker i Brasil. I det samme landet har en helt annen kamp ført til seier. Brasilianske myndigheter har nå stanset byggingen av en enorm demning i Amazonas, etter press fra urfolk og Greenpeace.

Munduruku-folk på Tapajos-elven

Greenpeace og Munduruku-folket i Amazonas har i lang tid lagt press på brasilianske myndigheter for å stanse byggingen av demninger i Tapajós-floden, en av de siste frittflytende elvene i brasilianske Amazonas. De brasilianske miljømyndighetene har nå kansellert lisensen for byggingen av den første av i alt 43 demninger i Tapajós.

- Dette er en stor seier for Munduruku-folket og for regnskogen. Når byggingen av den første demningen stanses, så regner jeg med at myndighetene også vil stanse utbyggingen av de resterende demningene, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

- Beslutningen av brasilianske myndigheter må sees på som en smekk til Siemens og de andre bedriftene som ønsket å bli med på demningsprosjektet, selv om de lenge har visst om konsekvensene for både miljø og mennesker, sier Gulowsen.

Byggingen av den første demningen ville alene ført til en oversvømmelse av 400 km2 regnskog og et område på 2.200 km2 ville bli hugget og ryddet for skog, et samlet område på størrelse med Vestfold. Urfolket ville blitt tvangsflyttet.

Munduruku-folket har lenge kjempet for å få den brasilianske stat til å anerkjenne urfolkets rettigheter til området som har vært hjem for deres forfedre gjennom århundrer. Greenpeace har sammen med Munduruku-folket merket områdene for å vise at urfolkene har rettigheter der. Urfolket er lettet over at myndighetene nå har stanset demningsbyggingen.

- Vi er utrolig glade for disse nyhetene. Dette er veldig viktig for oss. Nå må vi fortsette å kjempe mot andre demningsprosjekter i elva vår, sier Arnaldo Kaba Munduruku, leder for Munduruku-folket.

Munduruku-folkets levemåte og kultur er tett knyttet til skogen og elva, som gir dem mat, medisiner og drikkevann. I tillegg bor det en rekke plante- og dyrearter i området som allerede er under press på grunn av hogst flere steder i Amazonas.

Demningsprosjektet São Luiz do Tapajós ble planlagt av Brasils regjering for å produsere elektrisitet ved hjelp av vannkraft. Greenpeace mener Brasil vil kunne dekke landets energibehov på bedre og mer stabile måter enn å ødelegge Tapajós-floden.

- Vi har beregnet at solenergi, vindenergi og biomasse i ulike kombinasjoner vil kunne levere den samme energimengden som São Luiz do Tapajós-projektet, sier Gulowsen.

Vi har mye å feire, men dette betyr ikke at Amazonas er ut av fare. Det finnes andre planer for andre demninger, så vårt arbeid er ikke over. Hjelp til med å fortsette å beskytte Amazonas her: https://secured.greenpeace.org/norway/no/supportus/skogen/