Frontalangrep på verdens klima

Nyhet - 13 mars, 2017
Regjeringen annonserte i dag at de lyser ut rekordmange leteblokker i Barentshavet. Greenpeace reagerer sterkt og mener at utlysningen er et frontalangrep på verdens klima.

Protest mot oljerigg i Barentshavet- Dette er helt vilt. Søviknes teppebomber både Barentshavet, iskanten og Bjørnøya med nye oljefelt helt uten hensyn til verdens klima eller miljøkonsekvenser. Dette understreker nok en gang behovet for vårt og Natur og Ungdoms klimasøksmål som har som mål å tvinge staten til å se klima og olje i sammenheng, ikke som to forskjellige saker, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

I november starter Norges første klimarettssak der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på Grunnloven, for oljelisensene som ble tildelt gjennom 23. konsesjonsrunde.

- Forskningen viser at all olje i Arktis må bli liggende, hvis vi skal holde oss under 2-gradersmålet som vi forpliktet oss til i Parisavtalen. All oljen og gassen som allerede er i produksjon er for mye hvis vi skal nå klimamålene våre, da er det meningsløst å lete etter mer. Arktis trenger å beskyttes mot all oljeboring i evig tid fremover, sier Gulowsen

 

Mange av de utlyste blokkene ligger tett opp mot naturreservatet Bjørnøya, hvor en av de største fuglekoloniene på den nordlige halvkule holder til. Et oljesøl her vil være så godt som umulig å rydde opp og vil være katastrofalt for fuglene som bruker havområdene rundt Bjørnøya.

- Å lyse ut rekordmange blokker i Barentshavet vil være en katastrofe for miljøet og virker som et desperat forsøk fra regjeringen på å skape et oljeeventyr i Barentshavet. Vi har tidligere sett at interessen fra oljeselskapene er laber og at det er usikkert om det er mulig å tjene penger på oljeboring så langt nord. Canada og USA har allerede lagt sin oljeleting i Arktis på is, og Norge bør gjøre det samme, sier Gulowsen.