EU vil ha forbud mot oljeboring i isfylte arktiske farvann

Nyhet - 16 mars, 2017
EU-parlamentet vil ha forbud mot oljevirksomhet i isfylte farvann i Arktis, og krevde samtidig stans i alle fossilsubsidier. Greenpeace ser vedtaket som en kraftig advarsel mot Norges aggressive oljepolitikk i Arktis.

bilde av oljerigg i Tromsø- EU-vedtaket er en viktig seier for å beskytte de sårbare områdene i Arktis mot oljesøl, og selvsagt også for å begrense klimafiendtlig oljeboring, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Vedtaket er i samsvar med gjeldende politikk i Norge i denne stortingsperioden ettersom Venstre og Krf har kjempet for å hindre boring ved iskanten, men iskantens rolle er selvsagt kraftig styrket nå som også EU-parlamentet går inn for å forby oljeboring i isfylte farvann.

- Dette bringer igjen opp diskusjonen om hvor iskanten ligger. Ifølge Polarinstituttets definisjon av iskanten, så ligger allerede flere av oljefeltene fra 23. og 24. konsesjonsrunde innenfor iskanten, sier Gulowsen.

Greenpeace synes det er trist at Norge har brukt så store ressurser på å drive lobbykampanje mot et oljeforbud i Arktis, når dette er det eneste fornuftige, både av hensyn til de sårbare områdene i nord og verdens klima.

- Vi er skuffet over at det ikke ble noe totalforbud mot leteboring Arktis, som kan skyldes at teksten var noe uklart formulert, men ser dagens vedtak som et viktig steg på veien dit, og en klar synliggjøring av at Norges aggressive politikk for oljeboring i Arktis har et forklaringsproblem, sier Gulowsen.

Skriv under her for et forbud mot oljeboring i Arktis.