Et grønt nytt år

Nyhet - 3 januar, 2017
Året vi nå har lagt bak oss ble det varmeste året i moderne tid. De menneskeskapte klimaendringene har begynt å slå inn for alvor, og stadig flere forstår at noe må gjøres.

Heldigvis ser vi at de globale CO2-utslippene ikke vokser så raskt som tidligere. Det er nedgangen i kullforbruket i Kina som er den største årsaken, men også billigere solcellepaneler og vindkraft, flere elbiler og rekordrask ratifisering av Parisavtalen gir grunn til forsiktig optimisme.

I Norge har lavere oljepriser skapt store utfordringer for mange, og understreket bedre enn de fleste klimaregnskap hvor sårbare vi er som nasjon når vi er så avhengige av oljenæringa, særlig i en tid hvor andre land satser for fullt på å forlate fossilalderen.

Likevel, og uten tanke for klimaløftene Norge gav i Parisavtalen, har regjeringen i år delt ut rekordmange nye oljeblokker, til og med helt opp mot iskanten. Jeg er utrolig stolt av at Natur og Ungdom og Greenpeace har klart å stable på beina et klimasøksmål mot denne galskapen, og gleder meg til å se hvor modig retten tør å være.

Mitt nyttårsønske er at alle de fine ordene om grønt skifte blir omgjort til offensiv politisk handling. Tiden for mer olje er over. Stortingsvalget til høsten blir en viktig mulighet til å omsette miljøhensyn til politisk flertall. Vi vil jobbe for utfasing av oljeavhengigheten, vern av sårbare områder og en plan for grønn omstilling til nye jobber framfor ny arbeidsledighet.

Godt nytt grønt år!

Truls Gulowsen
Leder for Greenpeace i Norge