Greenpeace fordømmer Parisavtale-exit

Nyhet - 2 juni, 2017
I går kveld kom nyheten vi lenge har ventet, Donald Trump annonserte at han trekker USA ut av Parisavtalen. Greenpeace fordømmer avgjørelsen og mener Trump har tatt en svært umoralsk beslutning.

Bilde fra demonstrasjon i Tyskland mot Trumps uttrekk fra ParisavtalenBeslutningen vil ha negative konsekvenser for hele verden, og det er heller ikke slik, som Trump kanskje tror, at USA er løsrevet fra verden, så dette vil selvsagt også påvirke amerikanerne negativt. Dette bekrefter at USA har en president som verken tar ansvar eller lederskap.

At USA har trukket seg fra avtalen er selvsagt tragisk, men ikke uoverkommelig. Når Trump uansett ikke vil gjennomføre politiske klimatiltak, er det kanskje best at han trekker seg offisielt fra resten av verdens klimasamarbeid.

- Ingen er tjent med å dra på en sutrete Trump som bare vil ødelegge, og resten av verden kan nå sammen med progressive amerikanske delstater gå raskere, fram til et bedre USA vil bli med igjen senere, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Det er fortsatt mulig å redde klimaet, selv uten at USA er med på avtalen i denne perioden. Den fornybare energirevolusjonen er allerede i gang, og de andre landene som har skrevet under viser allerede lederskap og vilje til å gjøre enda mer. Vi ser allerede at EU og Kina er enda tydeligere på gjennomføringen av avtalen enn de noen gang har vært. Dette er svært viktige signaler, og mye tyder på at det er USA som vil tape mest på dette.

Også Norge må gjøre enda mer for å gjennomføre de nødvendige klimakuttene, ettersom verdens klima ikke påvirkes av politiske ord, men av faktiske handlinger og naturlover.

- Klimakutt og regnskogpenger er bra, men også tiltak for å holde norsk olje i bakken er avgjørende. Det betyr at vi må la oljen i Arktis ligge, styrke samarbeidet med de andre ansvarlige landene, og vise tydelig til Trump at han nå har valgt å tre ut av verdenssamfunnet og inn i sin egen “Axes of Evil”, sier Gulowsen.

Greenpeace er klare for å jobbe videre, og oppfordrer alle til å bidra i klimakampen.

Her er ting du som privatperson kan gjøre: