Greenpeace-skip på vei til Barentshavet

Nyhet - 17 juli, 2017
Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er nå på vei langs norskekysten fra hjemmebasen i Amsterdam. Skipet ankommer Tromsø tirsdag, og reiser etter dette videre ut i Barentshavet med gjester og aktivister.

Arctic Sunrise på vei til BarentshavetHovedmålet for turen er å protestere og sette søkelys på Statoils kontroversielle boreprogram i Barentshavet. I sommer vil Statoil-riggen Songa Enabler både bore lengre nord mot iskanten enn noensinne, og nærmere de sårbare fuglekoloniene på Bjørnøya enn noen gang før.

I løpet av sommeren vil skipet besøke Bjørnøya, Statoils oljerigg Songa Enabler, Natur og Ungdom sin sommerleir i Lofoten og studere områdene i Arktis der Statoil skal bore etter olje. Les om NU sin sommerleir her.

Flere av brønnene Statoil planlegger å bore er også omfattet av klimasøksmålet Greenpeace og Natur og Ungdom har anlagt mot Staten for ugyldig tildeling av lisenser i 23.konsesjonsrunde. Miljøorganisasjonene mener tildeligene er i strid med Grunnloven, ettersom lisenstildelingene vil gjøre ennå større fossile ressurser tilgjengelige for framtidige utslipp. Dersom de globale klimamålene skal bli nådd, er det ikke plass til mer olje og gass enn det som allerede er funnet.

Organisasjonene reagerer sterkt på at Statoil vil bore på disse lisensene før retten har sagt sitt om gyldigheten. Rettssaken er berammet til 14. november 2017. Skuespiller Emma Thompson er en av de mange som allerede har støttet søksmålet, se NRK-sak her.

- Dette er en internasjonal storsatsing fra Greenpeace, og vi er stolt over å få disponere et av organisasjonens tre globale skip i hele sommer her i Norge. Samtidig understreker prioriteringen at Statoil dessverre er verdens mest aggressive oljeselskap når det gjelder leteboring i sårbare områder, enten det er i Arktis eller på dypt vann i New Zealand,  Australia og Brasil, sier leder for Greenpeace Norge Truls Gulowsen.

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er nettopp renovert etter skader det pådro seg under arrest i Russland høsten 2013, da skip og 30 mannskap ble internert i flere måneder etter protester mot den russiske oljeriggen Prirazlomnoye i Karahavet.

Skriv under for å støtte Klimasøksmålet her.