Husker du første gangen du forelsket deg i naturen?

Nyhet - 6 desember, 2017
Kanskje det var på oppdagelsesferd i en gammel skog nær hjemmet ditt, der magi og eventyr ventet på å bli oppdaget bak hvert eneste tre? Eller var det da du gjorde ditt første dykk ned i et uendelig hav og du skjønte at vannoverflaten gjemte en helt annen verden, en verden som er hjem til myriader av intrikate skapninger? Det kan til og med ha vært når du tittet i en biologibok og du så en mektig isbjørn, den tøffe tigeren, eller den vise elefanten, som alle stirret tilbake på deg, og du forstod plutselig at nettet av liv strekker seg bredere og lengre enn du noen gang hadde forestilt deg.

 

Hva enn din personlige historie er, om du har hatt den type naturopplevelse er det ingen vei tilbake. Dine øyne er åpnet for skjønnheten og harmonien i verden vi lever i, og de indre sammenhengene av alle økosystemene på denne jord. Med denne forståelsen kommer det en uunngåelig følelse av ansvar. Vi må gjøre hva vi kan for å beskytte vårt dyrebare og skjøre hjem, og beskytte den kompliserte balansen vi og alle jordas arter er en del av. Alle fortjener disse opplevelsene. Det er ingen bedre gave å gi.

Disse øyeblikkene former våre liv, og retter våre hjerter og sinn mot høyere idealer fra det konkrete øyeblikk de oppstår. Se for deg skrekken det vil være å leve i en verden hvor disse opplevelsene ikke lenger var mulige å erfare. Dessverre, hvis vi fortsetter på kursen vi er på nå, med overproduksjon,overforbruk, utdaterte industrier og tankesett, og fortsetter å ignorere naturens skjøre balanse, er dette ingen dystopisk fantasi vi har med å gjøre. Som globale innbyggere må vi kollektivt se realiteten og ansvaret av disse konsekvensene, og spørre oss selv:

Hva slags verden vil vi etterlate for våre fremtidige generasjoner?

Det er et stort spørsmål, men aldri har behovet for et svar vært mer presserende. Ekstremvær har økt i frekvens og intensitet verden over, noe som har ødelagt økosystemer og hjemmene til altfor mange mennesker. Myndigheter og selskaper fortsetter å søke etter olje i sårbare økosystemer og hogger ned gamle og uerstattelige skoger i et farlig tempo. Store selskaper spyr ut forurensing i vår atmosfære, hav og butikker, hvor mennesker glir inn i forbruksmønstre som er vanskelig å komme seg ut av. Når man ser på disse faktaene, ville det vært enkelt å bli gal av tanken på hvilken arv vi legger igjen. Men vår beskjed er tydelig:

Det er ikke for sent.

Majestetiske hav buldrer og skummer fortsatt, sitrende fullt av vilt naturliv og har ikke enda druknet i et hav av plastikk.

Urskoger puster fortsatt liv inn i de fjerneste strøk på vår klode, truet men ikke beseiret av destruktiv hogst.

Ville arktiske landskap finnes fortsatt, til tross for temperaturstigning og oljeindustriens invasjon.  

Alt dette betyr at vår planet er hardfør og at det er fortsatt tid til å sikre at de neste generasjonene får en sjanse til å oppleve dens under og magi, akkurat sånn som vi har. Den innsikten du fikk da du hadde din første spektakulære naturopplevelse er nøyaktig hva vi trenger for å kunne redde verden i dag. Hvis vi kollektivt stopper å lukke øynene for problemene vi selv har skapt, og heller snur vår oppmerksomhet mot en global fremtid, så kan vi snu tidevannet.

Bevegelsen har startet. Aldri før har mennesker forent seg i slike antall og størrelser for å stå opp for jorda, og aldri før har vi sett myndigheter og store selskap ta ansvar for at de setter fremtidige generasjoner i fare. Og det er essensielt. Det er mennesker som driver denne forandringen frem. Det er deg.

I Greenpeace er vi fullstendig uavhengig av økonomisk støtte fra myndigheter og selskaper, og hver dag kjemper vi for å beskytte vår planet – vårt hjem – for fremtidige generasjoner.

Uten støtten fra deg, enkeltpersonen, kunne vi simpelthen ikke gjort jobben vi gjør. Det er derfor denne julen, når mange mennesker er begravet i konsum og fortsetter i den ødeleggende sirkelen, at vi trenger de som står på for planeten til å stå opp for fremtidige generasjoner.

Les mer om hva vi jobber for.