5 år siden Arctic 30 - kampen mot oljeboring i Arktis fortsetter

Nyhet - 19 september, 2018
I dag er det fem år siden russiske spesialstyrker bordet Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og tok skipet og dets mannskap på 30 i arrest, etter at Greenpeace gjennomførte en ikke-voldelig aksjon mot den russiske oljeplattformen Prirazlomnaya.

Arctic Sunrise bordes av russiske spesialstryker

Greenpeace har helt siden organisasjonens oppstart vært en organisasjon som tyr til aksjoner for å sette fokus på miljøproblemer, og som er tilstede for å dokumentere miljøskade der den skjer.

I 2013 var Greenpeace-skipet Arctic Sunrise og dets mannskap på 28 og 2 uavhengige journalister i Petsjorahavet for å fortelle verden om risikoen knyttet til å drive oljeboring i Arktis. Etter at Greenpeace gjennomførte en ikke-voldelig aksjon mot det russiske oljeselskapet Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya bordet russiske spesialstyrker Arctic Sunrise. Den ulovlige og voldelige bordingen skjedde i internasjonale farvann, og resulterte i at skipet og besetning på 30 ble arrestert og brakt til Murmansk.

Tidlig i oktober ble hele besetningen på 30 offisielt siktet for piratvirksomhet, med en strafferamme på 15 år. Dette ble starten på en juridisk kamp som fortsatt foregår. Tiltalen ble senere endret til hooliganisme med en strafferamme på 7 år.

19. november ble de første aksjonistene kausjonert ut, og i de påfølgende dagene fikk til slutt alle 30 forlate fengselet mot kausjon. Etter løslatelsen fra fengsel ble alle i the Arctic 30 tvunget til å være i Russland frem til de siste dagene av 2013, da de ble gitt amnesti av det russiske parlamentet, for et lovbrudd de ikke hadde begått, og endelig kunne de returnere hjem.

I dag står the Arctic 30-aksjonen frem som et definerende øyeblikk i Greenpeace sin historie. Kampen for å få frigitt alle de 30 aktivistene var en særs viktig kamp som til slutt endte godt. I tillegg skapte hendelsen på godt og vondt engasjement for å beskytte Arktis fra både oljeboring og andre trusler. Det er en kamp Greenpeace fortsatt kjemper med uforminsket styrke og stor suksess.

Dette vitner om et globalt engasjement for å beskytte Arktis. Skriv under på kampanjen du også, eller støtt arbeidet vårt videre.