En (engangs)plastfri fremtid

Nyhet - 28 mars, 2019
Plastforurensing truer verdenshavene. Forbrukere over hele verden krever forandring, men vil politikerne og bedrifter følge opp?

Det er vanskelig å forestille seg en verden uten engangsplast. Den omgir oss overalt, som emballasje rundt frukt og grønt, på q-tips, juicekorker og handleposer. Hverdagen vår er fullstendig invadert av plast som produseres kun for å brukes én eneste gang før vi kaster den.

De siste årene har det blitt stadig tydeligere at vi har et enormt plastproblem. Sjokkerende bilder av kvalte dyr, plastavfall på strender og enorme ansamlinger av plast i havene har vært med på å sette fokus på problemet og styrke det offentlige engasjementet mot plast.  

Strandryddinger har avslørt de største plastverstingene

I 2018 sa folket at nok er nok. Over 90.000 deltok på strandryddedagen i Norge og over 10.000 mennesker fra 42 forskjellige land deltok i en omfattende og samkjørt innsats for å rydde strender for plastavfall. Avfallet ble undersøkt for å se hvilke produsenter som sto bak den verste forsøplingen, og opplysningene ble samlet inn for undersøkelser.

Etter ni måneder, 239 strandryddinger og 187.000 biter med plastavfall kunne Greenpeace og bevegelsen Break free from plastic legge fram den hittil mest omfattende rapporten om hvilke selskaper som er ansvarlige for den globale plastepidemien. Du kan lese hele rapporten her.

Plastverstinger: kjente selskaper topper listen

Resultatet er ikke særlig overraskende: På toppen av listen over de mest forurensende selskapene finner vi gigantene Coca-Cola, Pepsi og Nestlé.

“Det er viktig at vi alle prøver å gjøre en forskjell, men forbrukerne kan faktisk ikke løse dette problemet ved å pante flasker, gjenvinne avfall og plukke plastsøppel i naturen. Hvis vi skal løse denne krisen må de store selskapene og politikerne være med på laget”, fastslår Rosanna Endre, rådgiver i Greenpeace.

Les også: 5 tips til å bruke mindre engangsplast

Selv om plastrapporten viser at disse selskapene har et stort ansvar for å endre dagens bruk og kast-kultur, viser en annen Greenpeace-undersøkelse at ingen av dem har noen planer om å endre praksis. Ingen av selskapene forplikter seg til å utfase engangsplast. Tvert imot planlegger de å øke produksjonen i årene som kommer. I tillegg har ingen av selskapene oversikt over hvor plastavfallet de produserer ender opp, og de tar dermed ikke ansvar for noen form for gjenvinning.

Hvordan løser vi plastproblemet?

Mange tror at “bioplast” kan løse problemene med plastavfall, men det kan faktisk være like ille som vanlig plast. Dersom bioplast ender opp i havet kan det utgjøre en fare for dyrelivet på lik linje med vanlig plast. Bioplast brytes nemlig ikke automatisk ned i naturen, da nedbrytningen krever helt spesielle forhold. Dessuten krever produksjon av bioplast verdifull jord og ressurser som kunne blitt brukt til å produsere mat. Målet bør derfor være å redusere den totale mengden plastemballasje - ikke å utvikle andre produkter under påskudd av miljøhensyn.

Greenpeace mener at plastkrisen må løses på flere nivåer. Selskaper må ta ansvar for at plasten de produserer blir gjenvunnet, og de må slutte å produsere unødvendige produkter som sugerør og dobbel emballasje. Politikerne må vedta et forbud mot engangsplast, og tvinge selskaper til å tilby bærekraftige alternativer - inntil de har funnet opp nye, smarte måter å levere produkter på. Det er viktig å få på plass lovreguleringer for å endre produsentenes atferd raskt. Matbutikkene må også redusere mengden plastemballasje, og som forbrukere  må vi venne oss til nye forbruksvaner, mer gjenvinning og ta smarte valg for å unngå engangsplast.

Plastkrisen i tall - I EU forbruker man årlig

580 milliarder sigarettfiltre

46 milliarder plastflasker

2,5 milliarder takeaway-emballasje

16 milliarder kaffekopper

36,4 milliarder sugerør