Greenpeace støtter stans av regnskogpenger

Nyhet - 23 februar, 2018
Kongo har delt ut ulovlige tillatelser til å hogge regnskog, til tross for garantier om at det ikke skulle skje. Norge betaler opptil 400 millioner i året for å redde regnskogen i Kongo, men stanser nå utbetalingene.
Greenpeace avslører at miljøministeren i DR Kongo i februar delte ut tre hogstkonsesjoner på tilsammen 6 500 km2 på tross av at landet har forbud mot utdeling av nye hogsttillatelser. Det er den tredje avsløringen av ulovlige tildelinger.
 
- Det er bra at Norge reagerer og stopper videre utbetalinger for å gi klar beskjed om at det ikke aksepteres at forbudet brytes, sier regnskogrådgiver i Greenpeace, Esben Marcussen.
 
Uro og korrupsjon
De ulovlige konsesjonene ble først delt ut i 2015, og ble avslørt av Greenpeace i august 2016.  Norge frøs da videre utbetalinger av regnskogpenger til Kongo inntil de ulovlige hogsttillatelsene var kansellert og en robust handlingsplan mot slike hendelser var utviklet.
 
I oktober 2017 utbetalte det i hovedsak norskfinansierte Central African Forest Initiative (CAFI) over 300 millioner kroner til det kongolesiske REDD-fondet på betingelse av at slike tillatelser ikke ble gitt på nytt, men uten at det forelå en klar handlingsplan for å unngå det.
 
- Det er fantastisk at Norge ønsker å redde regnskogen i Kongo, men det må ikke bli rutine at utbetalingene fortsetter så fort de ulovlige hogsttillatelsene er kansellert, sier Marcussen.
 
Greenpeace er skeptisk til utdeling av skogpenger til et land med så mye uro og korrupsjon som Kongo. Eksperter mener 2018 kan bli det mest kaotiske året i kongolesisk politikk siden borgerkrigen tok slutt i 2003 og internasjonal fordømmelse av regimet tiltar. 
 
Miljøminister Ola Elvestuen (V) sa i fjor da han var leder for Stortingets energi- og miljøkomité at “Før man er sikker på at pengene vil gå til bevaring av regnskogen, og ikke til nedhogging av regnskogen og korrupsjon, bør ikke Norge bevilge flere penger som kan gå til Kongo”
 
- Norge må grundig vurdere om det er riktig å pøse på med regnskogpenger i Kongo når helt grunnleggende forutsetninger for god bruk av disse pengene mangler, sier Marcussen.
 
Hogst ødelegger regnskog og klima
To av de tre ulovlige konsesjonene overlapper med den 145 000 km2 store torvmyra som inneholder rundt 30 milliarder tonn karbon. Dette karbonet tilsvarer tre år med verdens totale klimagassutslipp hvis det ikke blir liggende i myra. Forskere har pekt på industriell hogst som blant de største truslene mot torvmyra.
 
CAFI mottok i fjor et prosjektforslag fra det franske utviklingsbyrået AFD som foreslår å bruke regnskogpenger til å støtte industriell hogst. Forslaget ble kraftig kritisert av miljøbevegelsen. Den endelige versjonen av det omstridte forslaget er ventet om kort tid.
 
- Dette forslaget burde avvises en gang for alle. Det er ikke lenger noen tvil om at Kongo ikke er rustet til å innføre eller overvåke kompliserte hogstreguleringer, når ikke engang miljøministeren klarer å holde seg innenfor loven. Forslaget vil gi et falskt inntrykk av at en korrupt skogsektor er bærekraftig. Slik skal ikke norske regnskogpenger brukes, sier Marcussen.