Stans Statoils oljeplaner i Australbukta

Nyhet - 15 mai, 2018
Statoil møter stor motstand i Australia. Vil bore etter olje i naturperle.

«Statoil go home», var slagordet under en stor demonstrasjon mot Statoils oljeplaner i Australia tirsdag. Bak demonstrasjonen, som foregikk utenfor en oljekonferanse i storbyen Adelaide i Australia, sto blant annet Greenpeace i Australia og den australske naturvernorganisasjonen The Wilderness Society.

Australiabukta

Australbukta er et sårbart og vakkert naturområde.

Demonstrantene protesterte mot Statoils planer om å bore etter olje i Australbukta, et urørt havområde der det ikke har vært utvunnet olje før.

Kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge, Aud Hegli Nordø, deltar under demonstrasjonene.

– Naturmiljøet i Australbukta er både vill og unik. Ingen andre oljeselskaper borer etter olje her og det er galskap av Statoil å gå videre med sine planer, uttaler Nordø på telefon fra Australia.

Et utrolig dyreliv

Brønnene Statoil skal bore ligger svært dypt og også veldig langt fra land, opplyser Nordø. Å komme fram med helikopter, er umulig. Konsekvensene kan bli fatale, om noe skulle gå galt, mener hun.

– Australbukta huser blant annet hvithai, blåhval og skilpadder, i tillegg til en rekke andre dyreslag man ikke finner noen andre steder på jorden. Eksperter mener det er et rikere dyreliv i Australbukta, enn det er rundt de store korallrevene, sier Nordø.

Tirsdag har Greenpeace også en markering utenfor Statoils generalforsamling i Stavanger. En av dem som deltar er ordføreren på den største øya i Australbukta, Kenguruøya, Peter Clements.

– Kenguruøya er en av syv kommuner i Sør-Australia som protesterer mot Statoils planer om å bli det første selskapet som borer i Australbukta, sier han. Han sier det er første gang i australias historie at syv folkevalgte kommunestyrer levere formelle protester mot en leteboring som dette.

– Dette er feil sted for et ansvarlig oljeselskaper å operere, sier han.

Utslipp vil ramme mangeAud i Australia

Det var etter at BP i oktober 2016 bestemte seg for å trekke seg fra prosjektet, at Statoil bestemte seg for å fortsette alene som operatør for lisensene i Australbukta. Fra før hadde også oljeselskapet Chevron bestemt å trekke seg. Det er ikke kjent nøyaktig hvor Statoil skal bore, men dybdene det er snakk om varierer fra 1000 til 2500 meter. Et stort oljeutslipp kan ifølge modelleringer påvirke hele det økologiske systemet langs sørkysten av Australbukta og rundt Tasmania-øya.

Australbukta er et værhardt område med kraftige polare fronter som raser inn sørfra, faktisk så ille at de lokale fiskerne ikke fisker på vinterstid. Det er i dag ingen olje- eller gassvirksomhet i området.

Under Statoils generalforsamling vil Greenpeace stå sammen med befolkningen på Kenguruøya og andre fiskesamfunn langs Australiakysten og kreve at Statoil trekker seg fra det omstridte prosjektet.

 

Les Greenpeace sin rapport om saken: Frontier Folly.

Kronikk: Les Aud Hegli Nordøs kronikk i Dagbladet.

Les mer: Link til folkeaksjonen i Australia.