Stans dumping av antibiotika-laks på Oslo børs

Nyhet - 14 februar, 2018
Greenpeace vil holde Oslo-børs ren for antibiotika-laks.

Oslo Børs er i ferd med å bli en søppelplass for laks som er proppfull av antibiotika, advarer Greenpeace. I februar ble det Chilenske Salmones Camanchaca notert på Oslo børs, et av lakseselskapene som bruker mest antibiotika. Også et annet chilensk lakseselskap sikter seg nå inn på børsen.

Burde ikke blitt notert

En rapport fra Greenpeace i Chile slakter Camanchaca miljøprofil og advarer mot stor finansiell risiko. Chilenske myndigheter har tre ganger sanksjonert mot selskapets regelbrudd.

– Dette selskapet burde aldri vært notert på Oslo børs, sier Martin Norman som jobber med bærekraftig finansforvaltning i Greenpeace.

– Selskapet har store miljøutfordringer og bryter så mange regler at det ikke burde blitt notert. Vi må sørge for at ikke Oslo Børs blir en søppelplass, sier Norman.

Lakseindustrien i Chile brukte i fjor 382,5 tonn med antibiotika for å holde fisken frisk for infeksjonker. Der lakseoppdrettere i Norge bruker 0,17 gram antibiotika per tonn produsert laks, bruker man i Chile en halv kilo per produserte tonn. Verdens helseorganisasjon (WHO) har nylig gjort antibiotika forbruk til et hovedanliggende, og anbefaler alle land å kutte kraftig i antibiotikaforbruket til matproduksjon.

Skip sank

I oktober 2017 sank en av selskapets leveranseskip med 214 tonn levende laks om bord. Laksen døde og dekomponerte og genererte giftig innhold inne i skipet, noe som kunne ha utløst en stor miljøkrise, hadde den sluppet ut i bukta der skipet havarerte. Svaret fra Camanchaca kom veldig seint og viste at selskapet ikke hadde noen beredskap for å håndtere ulykker som dette. Chilenske fiskerimyndigheten (SERNAPESCA) gikk til sak og tvisten rundt saken er fortsatt i rettssystemet. Dette var første gang SERNAPESCA bestemte seg for å saksøke et akvakulturfirma i Chile. I tillegg til Camanchaca, vurderer chilenske Australis Seafood å noteres på Oslo børs i nær fremtid.

Les mer om saken i DN.

Les Greenpeace sin rapport om Chilenske Salmones Camanchaca.