Staten sier nei til Høyesterett

Nyhet - 14 mars, 2018
Greenpeace og Natur og Ungdom vil ha klimarettssaken til Høyesterett. Det vil ikke staten. Nå er det opp til høyesteretts ankeutvalg å avgjøre.

Greenpeace Esperanza Arctic Ship Tour 2014PICTURED:The Greenpeace vessel Esperanza infront of the Statoil commissioned Transocean Spitsbergen oil rig.SUMMARY:Greenpeace are in the North Sea of the Norwegian coast exposing Statoils plans to drill for oil in the Arctic Barents Sea. The Transocean Spitsbergen rig is destined for the Norwegian Arctic where Statoil plans to start the world's northern-most offshore drilling.The Esperanza is sailing north to the Norwegian Barents Sea to document and confront the exploration and drilling of oil in the Arctic region. Norwegian State owned company Statoil plans to drill  in the Barents Sea not far from the Arctic nature reserve Bear island this year. Byline: WIll Rose/Greenpeace

Greenpeace og Natur og Ungdom har bedt om at klimarettssaken behandles av Høyesterett. 9. mars kom svaret fra regjeringsadvokaten. Han ber Høyesterett avvise anken og at anken i stedet behandles i lagmannsretten.

Nå er det opp til høyesteretts ankeutvalg å avgjøre om saken går til lagmannsretten eller Høyesterett. En avgjørelse er ventet i løpet av våren. Dersom Høyesterett bestemmer seg for å ta saken, kan den komme opp allerede til høsten. I lagmannsretten er ventetiden lenger. Havner saken i lagmannsretten heller enn i Høyesterett, kan det ta opp mot to år før rettssaken kommer opp.

Vil stanse oljelisenser

− Klimaendringene er i gang og oljeselskapene investerer allerede milliarder i leteboringer i Barentshavet. Klimarettssaken er en viktig prinsipiell sak. Derfor har vi bedt om at saken behandles av høyesterett, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace. Han får støtte fra leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord:

− En behandling av saken i lagmannsretten kan forlenge prosessen med over et år. Flere selskaper har varslet at de ønsker å sette i gang oljeleting i ett av våre mest sårbare områder allerede til våren. Derfor haster det med en avklaring, sier Eiterjord.

Søksmålet gjelder brudd på Grunnlovens miljøparagraf § 112 over tildeling av ti nye oljelisenser i et nytt område i Barentshavet. Da lisensene ble tildelt, var det første gang på 20 år at staten åpnet så store nye områder for oljevirksomhet i Arktis. Organisasjonene mener at klimatrusselen er så alvorlig at det haster å få stanset de omstridte oljelisensene. I januar ble staten frikjent for brudd på Grunnlovens § 112, over de omstridte lisensene. Men organisasjonene ble samtidig gitt rett i sin tolkning av § 112.

Klar til kamp

Nå mener Gulowsen organisasjonene står mye sterkere både faglig og juridisk i forkant av nye runder i retten:

− Vi er klare til kamp uavhengig av hvilken rettsinstans som ender opp med å behandle saken. Klimaendringene blir sterkere for hvert år som går og vi er trygge på at vi vil vinne fram, når retten får se bevisene i saken, sier Gulowsen.

522 000 mennesker fra hele verden har så langt skrevet under på et opprop som støtter søksmålet. I tillegg til Natur og Ungdom og Greenpeace, er Besteforeldrenes klimaaksjon partshjelp i søksmålet.

Les kommunikasjonsleder Erik Martiniussen sin kronikk i Dagbladet: Derfor anker vi klimasaken.