Du har kanskje fått med deg at Greenpeace, og en rekke andre miljøorganisasjoner, har tatt til orde for et mer vegetarisk kosthold. Grunnen til dette er at husdyrhold har en veldig negativ effekt på jordas temperatur. I tillegg tar det bort store vann- og matressurser som kunne blitt brukt til å bekjempe sult og vannmangel. Her er fem gode grunner til å bli med på Meatless Monday.

1. Man regner med at mellom 10 og 35% av verdens klimagassutslipp kommer fra husdyrhold i forbindelse med produksjon av animalske produkter, altså kjøtt, egg og meieriprodukter. Blant annet slipper kuer ut metangass, som har 23 ganger høyere oppvarmingseffekt enn CO2. Oksekjøtt står for 30 kilo med drivhusgass per kilo mat, mens gulrøtter, poteter og ris står for 0,42, 0,45 og 1,3 kilo per kilo mat.

2. Det brukes så mye korn til å mate husdyr med, at hadde man i stedet brukt kornet til å mate mennesker, hadde det mettet 840 millioner av oss. Det kreves 16 kilo korn for å produsere én kilo kjøtt, og tre til seks kilo korn for å produsere én kilo kalkun eller egg.

3. Kjøttproduksjon krever mye mer vann enn produksjon av grønnsaker. For å få én kilo kjøtt kreves det mellom 5000 og 20.000 liter med vann, mens for å produsere én kilo grønnsaker kreves det mellom 500 og 4000 liter med vann. Grunnen til det er at for å få kjøtt må du gi vann til dyret i perioden det lever, som kan være mange måneder. I tillegg kommer vannet som kreves for å dyrke fóret til dyret. Ved å legge om til et vegetarisk kosthold kan du spare inntil 58% mer vann enn en kjøttspiser.

4. 45% av jordas landområder brukes til husdyrhold i forbindelse med produksjon av kjøtt, egg og meieriprodukter. En av hovedårsakene til at regnskogene forsvinner er at de blir hugget ned for å blir gjort om til beiteområder for husdyr.

5. Forskere har funnet ut at det er mer virkningsfullt å kutte ut kjøtt fra dietten enn det er å bytte fra en bensindreven bil til en hybridbil. En kjøtteters diett står for mer enn syv ganger så mye utslipp som dietten til en veganer.

Utover at det er en av de viktigste tingene du kan gjøre for miljøet, så er én kjøttfri dag i uka sunt for kroppen, godt for lommeboka og ikke minst skånsomt mot dyrene. Jeg håper du henger deg på og blir med på Meatless Mondays i tiden fremover.

- Ylva -