Mandag talte Erna Solberg på klimatoppmøtet i Paris, målet var klart, avtalen i Paris må bli vendepunktet. Vendepunktet for et framtidig lavutslippssamfunn som sikrer at verden ikke krysser togradersmålet. Solberg-regjeringens bidrag til dette vendepunktet ser ut til å være mer “miljøvennelig” olje.

Norge må stoppe all ny oljeleting.

Samme uke tar Statsministeren imot søknader fra oljeselskaper fra verden over for nye tillatelser til å utvinne mer olje gjennom 23. konsesjonsrunde. 57 oljeblokker rekordlangt mot nord i Barentshavet utlyste Regjeringen tidligere i år, flere av de stikk i strid med miljøfaglige råd. Dette er Arktisk olje verdens klimabudsjett ikke tåler at utvinnes og som kun vil være lønnsomme om verden mislykkes i å nå de klimamålene hun snakket om i Paris.

Samsvar mellom Ernas handling og praksis?

Til norsk presse uttalte Solberg at Norge kommer til Paris med store ambisjoner. Hun snakket varmt om de norske regnskogspengene og om pengene Norge gir til det grønne teknologifondet. Småpenger, tatt i betraktning at Norge er blant verdens rikeste land. Mer penger til klimakvoter har Regjeringen også varslet. Klimakvoter Solberg i 2014 sådde tvil om effekten av.

Snakket om Norges høye ambisjoner kommer kun en drøy uke etter at Statsministeren varslet at klimaforliket kan komme til å ryke. Klimaforliket er Norges mål for kutt av klimagasser innen 2020. Skylden for bruddet i klimaforliket legger Solberg på uansvarlig vis på den tidligere rødgrønne regjeringen, til tross for at hun i 2013 var svært optimistisk til å styrke forliket. 

I oppstarten som statsminister uttalte Solberg at Regjeringen ikke trengte en spesiell satsing på klima. Klima skulle nemlig gjennomsyre all politikk fra den blåblå Regjeringen. To år etter ser vi fasiten, det eneste som har gjennomsyret Regjeringens klimapolitikk er fraværet av den. Senest over statsbudsjettet hvor Regjeringen kuttet flere hundre millioner i klima- og miljøposter, samtidig som de økte bevilgningene til økt oljeleting.

Global avtale, lokale kutt

Mener Erna alvor med Norges høye ambisjoner for en global klimaavtale må hun sørge for at Norge går foran og leder vei. Norge må gå foran ved å vise at utslippskutt er mulig her hjemme, lokalt. Norge må gå foran å vise at Vesten tar ansvar for våre historiske utslipp gjennom å kutte i egne klimagassutslipp, ikke bare betale for utslippskutt i de fattigere delene av verden. Norge må gå foran i det grønne skiftet Solberg snakket så varmt om.

Starten på det grønne skifte må være å fase ut det fossile. Regjeringen må starte en ansvarlig avvikling av oljeindustrien. En industri som i dag står for over 27 prosent av Norges klimagassutslipp og som siden 1990 har økt utslippene med 91 prosent. Samtidig må Erna sørge for en reell satsing på fornybare næringer.

Ta ansvar Erna

Hvis Erna Solberg har skam i livet og forventer å bli trodd på den luftige klimaretorikken i Paris, må hun starte utfasingen av olje og stanse prosessen med tildelingen av nye oljeblokker i nord. Endelig tildeling er ventet på nyåret, så Statsministeren har fortsatt tid til å stoppe tildelingene. Skulle hun mislykkes har flere miljøorganisasjoner varslet et rettslig søksmål, da ledende jurister mener at den ventede tildelingen bryter med grunnlovens miljøparagraf.

Vi vet hvordan vi ikke skal hugge trær. Derfor er regnskogsvern viktig og riktig. Vi vet også hvordan vi ikke skal utvinne olje og gass fra havets dyp. Det er faktisk enda enklere: Stopp 23.konsesjonsrunde. Start utfasingen av oljealderen. Ta ansvar for klima. La olja i Arktis bli der den er.

Halvard Raavand, Arktis og havrådgiver