En brannmann prøver å slukke brennende torvmyr inne i orangutang-området Kapuas, som ligger på Borneo i Indonesia.

Det har blitt kalt en «forbrytelse mot menneskeheten» og «den største miljøforbrytelsen i det 21ste århundre», og nylig også «den største klimakrisen i verden akkurat nå».

Siden august har skogsområder i Indonesia blitt satt fyr på for å gjøre plass for nye plantasjer, en praksis som har pågått i flere tiår. I år har imidlertid værfenomenet El Niño ført til en ekstrem tørke som har gjort at giftig røyk blir liggende over store områder. For å gjøre det hele enda verre er majoriteten av brannene på torvmyrområder, naturens største naturlige karbonlagre. I de siste dagene har karbongassutslippene fra Indonesias branner vært større enn hele USAs økonomi.

Brannene i Indonesia bare fortsetter, store evakueringer er nå i gang, og det ser ikke ut til å være noen ende på krisen med det første. Nå må palmeolje-produsentene og papirmøllene, som gjennom flere tiår med rasering av skog- og myrområdene i Indonesia, svare for de ødeleggelsene som de har vært med på å skape. Selskapene bør jobbe døgnet rundt for å slukke brannene, bygge kanaler og branngater, alle ressurser må nå settes inn for å stanse brannene.

Brannene og røyken vil alltid komme tilbake igjen så lenge disse selskapene fortsetter med å tørrlegge myrene og kutte ned skogene. Men det finnes en måte å stoppe denne tragedien på:

Barn leker på en lekeplass mens luften er fylt med tykk røyk fra skogbrannene på Borneo. Bildet er fra landsbyen Sei Ahass i Kalimantan-provinsen på Borneo.

Barn leker på en lekeplass mens luften er fylt med tykk røyk fra skogbrannene på Borneo. Bildet er fra landsbyen Sei Ahass i Kalimantan-provinsen på Borneo.

  1. Stans avskoging nå!

    Fakta: Å stanse avskoging er et av de enkleste og mest kostnadseffektive tiltakene for å stanse klimaendringene. Det er estimert at dette årets skogbranner i Indonesia vil koste landets økonomi 112 milliarder kroner. Alle som selger og importerer matvarer og jordbruksprodukter må straks stanse avskoging og utvikling av prosjekter på torvmyr. Selskapene må overvåkes og holdes ansvarlige.

  2. Tilfør vann på nytt, reparer og regenerer.

    I fjor lovet president Jokowi å forsvare torvmyrområdene og viste sin solidaritet med å være med på å demme opp en kanal for å stanse tørrleggingen av en torvskog på Sumatra. Takket være kanalen har dette området vært forskånet for årets skogbranner.

    I forrige uke gjentok presidenten dette løftet, og ba om at det ikke blir gitt ut nye produksjonslisenser for skog- og myrområder etter at 10 personer ble bekreftet omkommet fra røyken. Å tilføre vann på nytt til myrområdene og riktig vannbevaring kan redusere riskoen for skogbranner – en løsning Greenpeace har foreslått i mange år allerede.




  3. Vi vet hva du gjorde forrige sommer…og vi har kart som beviser det!

    FIRE HOTSPOTS DISTRIBUTION 1ST AUG – 26TH OCT 2015

    Forskere fra Greenpeace har sett på nesten 112.000 skogbranner fra 1. august til 26. oktober i år. 40 prosent av brannene har skjedd innenfor områder hvor den indonesiske regjeringen har gitt tillatelse til selskaper for hogging og plantasjedrift.

    Det er mange forbehold ved undersøkelsen, men resultatene viser at selskapet som går igjen i funnene er Asia Pulp & Paper. Det er ikke overraskende. For det første er de det største selskapet i Indonesia og har en lang historie med avskoging. For det andre er de det eneste selskapet som har tilkjennegjort hvilke områder de og konkurrentene opererer på.

    Regjeringen har nektet å frigi kart til Grennpeace og det samme gjelder de andre selskapene. Det gjør at man lurer på hva de prøver å gjemme.

  4. Bekjemp brann…gjennom samarbeid

    Den eneste måten vi kan stoppe disse brannene på er ved å stoppe avskogingen av Indonesias regnskog. Greenpeace krever at palmeolje- og papirprodusenter slår seg sammen og blir enige om et forbud mot avskoging og tørrlegging av myrområder i Indonesia. Hvis selskapene har makten til å ødelegge verdens skoger har de også makten til å redde dem!

Vil du hjelpe til med å stoppe #StoptheHaze for godt? Signer vårt opprop her!

Erika Bjureby

Skogansvarlig for Greenpeace Norden