Dypt inne i regnskogen i Pará-provinsen i Brasil kjører store tømmerbiler med ulovlig hogget tømmer fra Amazonas. Greenpeace-aktivister avslørte denne uken at bilene henter tømmeret fra helt andre steder enn de selv oppgir i dokumentasjonen.

Les hele rapporten her.

URUARÁ, PA, BRASIL. 01/09/2014. Photo: Otávio Almeida/Greenpeace

Greenpeace-aktivister festet i hemmelighet sporingsmekanismer på tømmerbilene som ved hjelp av GPS viser at tømmerbilene i ly av natten kjører mer enn 200 kilometer inn i regnskogen for å hente ut ulovlige tømmersorter som så selges videre til Europa, Kina, Japan og USA. Ved å sammenligne kjørerutene med satellittbilder kan Greenpeace slå fast hvor tømmeret er blitt hogget. Det er første gang man har tatt i bruk GPS for å avsløre den ulovlige hoggingen.

Signér her, og hjelp oss å bevare regnskogen.

Bruken av skjult GPS-sporingsteknologi og satellittovervåking betyr at vi kan finne ut hva tømmerhuggerne virkelig driver med og fortelle verden om det. I flere år har ulovlige tømmerhuggere følt seg trygge i regnskogen, langt fra verdens nysgjerrige blikk. De dagene er over. Ettersom teknologien blir bedre, billigere og mindre blir det lettere å snu hver stein for å avsløre deres kriminelle handlinger for verden.

Avskogingen og den ulovlige hogsten i Amazonas er ett av verdens største klimaproblemer. Bare i september ble et område som er seks ganger så stort som Manhattan-øya i New York hogget ned, ifølge tall fra organisasjonen Imazon. De siste årene har takten i avskogingen avtatt, men i år har trenden snudd og i august og september ble det hugget nesten 200% mer regnskog enn i fjor.

Størstedelen av avskogingen skjer for å gjøre plass til jordbruk, men den ulovlige hogsten som Greenpeace har avslørt foretas av tømmerhuggere som er på jakt etter sjeldne og utryddingstruede tresorter slik som tresorten Ipé. Tømmeret i Pará ble hugget i statlig eid regnskog, men dokumentasjonen som fulgte med trelastene oppgir at de utryddingstruede trærne ble hugget andre steder og var lovlig hogst.

Tømmerbiler kjører dypt inn i den statlige regnskogen for å hugge helt andre trær enn de det er gitt tillattelse til. Områdene det er gitt hogsttillatelse for var på tre av de fem områdene vi sjekket helt urørte. Dette er et vanlig triks som sagbrukene benytter seg av for å hvitvaske illegal tømmer. De lager falske hogstområder for å få papirene i orden slik at de får overtalt utenlandske innkjøpere om at tømmeret er ekte.

Selv om denne historien begynner i Brazil, ender den ofte opp her. Selskaper i Europa kjøper ulovlig tømmer fra disse sagbrukene, til tross for at europeiske og norske lover forbyr bruken av illegal tømmer.

Selskaper må vurdere om de kan fortsette å kjøpe inn tømmer fra Amazonas. Selskaper som importere derfra tar en stor sjanse. Enten må de ta helt og fult ansvar for hvor tømmeret kommer fra, at det har blitt hugget på lovlig og bærekraftig vis, eller så må de slutte å kjøpe tømmer fra risikoregioner som Amazonas.

Miljødepartementet for Pará-provinsen skriver følgende i en pressemelding: “Greenpeace’ arbeid med å avsløre den ulovlige huggingen og transporten av tømmer viser viktigheten av å forbedre kontroll- og observasjonsmekanismene som brukes for å avsløre illegal hogst”.

Nå forventer Greenpeace at Brasilianske myndigheter pågriper og arresterer de ansvarlige bak den ulovlige hogsten. På norsk side må myndighetene gjennomføre brede kontroller av norske selskaper og undersøke om det finnes bedrifter som bruker ulovlig tømmer. Bedriftene selv må slutte å kjøpe tømmer fra Amazonas inntil den ulovlige hogsten er blitt stanset.

Beskytt regnskogen.