Rosneft, Putin og Helge Lund

De fengslede i Murmansk har nå vært fengslet i nærmere 50 dager. En rekke enkeltpersoner, fredsprisvinnere, oljeselskaper og statsoverhoder har uttalt støtte til aktivistene og bedt om at de settes fri. Men selv om vi har spurt, har enda ikke Statoil gjort noe.

Men hvorfor tier fortsatt Statoil? De har ved flere anledninger blitt spurt om å bidra, men har enda ikke tatt stilling til saken. Oljeselskapet ENI har sendt brev til russiske Gazprom, og bedt dem rydde opp, og lederen i styret til Shell har uttalt støtte til aktivistene. Statoil burde gjøre det samme.

Statoil er en betydelig aktør i russisk oljeindustri, og har blant annet nylig inngått partnerskap med miljøverstingen Rosneft om svært kontroversielle oljeboringer i Arktis.

Når Statoil opererer i Russland har de også et sosialt ansvar, et ansvar for å bidra til bærekraftig utvikling og et ansvar for å forebygge ulykker. Det skriver de selv på sin nettside. I en slik situasjon, hvor 30 mennesker sitter fengslet for å ha vært bekymret og derfor aksjonert, for nettop de samme verdiene, settes Statoil sine verdier på prøve.

Om Statoil blir stående på sidelinjen, uten å gjøre noe for å løse situasjonen, kan vi ikke tolke det på noen annen måte enn at de setter potensiell fremtidig profitt fra samarbeidet med sine russiske partnere, fremfor sine egne verdier og skjebnen til de 30 som sitter fengslet i Russland.

Når vi ber Statoil bidra, er det ikke for å løpe fra ansvaret vårt. Greenpeace tar alltid ansvar for våre handlinger, og aktivistene er også denne gangen forberedt på å ta de rettslige konsekvensene som står i forhold til lovbruddet som er begått.

Vi har gitt Statoil all informasjon om hva som skjedde under aksjonen, og vi har sendt dem brev og bedt dem ta stilling. Nå har de Arctic 30 sittet fengslet i nærmere 50 dager. Det burde være mer enn nok tid for Statoil til å finne ut hvordan de kan bidra.

Be Statoil ta ansvar. Her kan du sende dem et brev, slik vi har gjort. 

Les mer om miljøprotesten i russisk Arktis her.