8/9 2014, Svalbard.Photographer Stephen Nugent and Press Officer Daniel Bengtsson interviewing UN climate commissioner Yeb Saño on the edge of the sea ice edge in the Arctic Ocean.

Denne uken har en mann fra andre siden av jordkloden besøkt Svalbard for å vise verden at vårt klima holder på å forandre seg. Yeb Saño, klimaforhandleren som leverte en tårevåt tale på fjorårets klimakonvensjon i Warszawa, ble med Greenpeace opp til Nordishavet. Så langt man kommer uten å bryte isen, ved den arktiske iskanten.

Det er på denne tiden av året, da isen har smeltet som mest, at den igjen begynner å vokse og fryse til for vinteren. Det er også på denne tiden av året da man måler havisens laveste utbredelse. De siste ti årene har isen vist en tydelig minskende trend, og forskere tro at Nordishavet kommer til å være helt isfritt sommertid i løpet av noen få tiår.

Yeb Saño er fra Filippinene og arbeider for FNs klimakonvensjon. En fantastisk gruppe mennesker som har som oppgave å forsøke å begrense de globale utslippene av drivhusgasser i atmosfæren. Dessverre pleier møtene deres å gå ganske ubemerket hen for de fleste. Men da Yeb brøt sammen under fjorårets klimamøte, samtidig som supertyfonen Hayian gjorde pinneved av hans brors hjemsted Tacloban, våknet mange. Nesten en million mennesker har sett talen hans på Youtube.

 

Ekstremvær, som tyfonen på Filippinene, kobles nå klart sammen med de enorme utslippene vi mennesker forårsaker gjennom forbrenning av olje og kull. Når isen smelter og havene blir varmere øker energien i atmosfæren, og denne energien bidrar til å skape hetebølger, tyfoner og oversvømmelser.

Skandinavia har hatt en uvanlig varm og deilig sommer i 2014, og de fleste av oss har nok nytt den til fulle. Men vi har samtidig hatt voldsomme skogbranner Västmanland i Sverige og oversvømmelser flere steder i Norge.

Til tross for at oljeselskapene har vært med på å forårsake den smeltende isen, føler de ikke noe ansvar. De ser kun nye muligheter til å dra seg lengre nordover for å bore etter mer av den samme oljen som i dag smelter Arktis.

Vi i Greenpeace arbeider med å beskytte Arktis. Vi ønsker å ta vare på naturen, hvalrossene, isbjørnene og den imponerende variasjonen av hvaler som finnes der.

Nylig gjennomførte vi en opinionsundersøkelse i 30 land(link) verden over som viste at hele 75% av de spurte ønsket at områdene rundt Nordpolen skulle bli et fristed - fredet fra oljeboring og tungindustri. Det er på tide at vi står sammen og sørger for at det skjer.