Det er antatt at vi kommer til å kjøpe bortimot 2,5 milliarder mobile, pc’er og nettbrett i 2014, og det er allerede flere dingser koblet på nett enn mennesker i verden. Ettersom tallet på dingser vi eier tar av, blir det viktigere og viktigere hvordan disse lages, brukes og kastes.

Siden 2006 har de store elektronikkselskapene måttet ta steg i riktig retning takket være press fra kunder og politiske kampanjer. Noen apparater inneholder nå mindre giftige stoffer og er mer energieffektive. Problemet er at mange av de største selskapene ikke har gjort så mye vi trenger for å bekjempe industriens voksende fotavtrykk. Ta for eksempel farlig elektronisk avfall. I 2012 sto elektroniske apparater for nær 8 kg avfall per person på planeten. Uten ordentlig progressive, innovative løsninger fra industrien vil konsekvensene fra vårt forbruk av dingser bare fortsette å vokse.

Toxic analysis on Apple

Problemene

For å fikse sektorens voksende påvirkning på planeten er det tre problemer som industrien må løse raskt:

1)     El-avfall

Å lage milliarder av dingser som bare varer nonen år er a) utrolig ressursintensivt og b) er utrolig bortkastet om all energien, råmaterialene og kjemikaliene i produktet bare kastes.

2)     Giftig sannhet

Mange av de giftige stoffene som for øyeblikket brukes i produktene og i produksjonen kan være helsemessig og miljømessig skadelig, spesielt i produksjonshjerter som Kina, Taiwan, Sør-Korea og Japan.

3)     Nytt nytt nytt!

Selskapenes fortjeneste er kun basert på endeløst salg av nye produkter og modeller, noe som fyrer opp under en bruk-og-kast-mentalitet og genererer gigantiske søppelfjell.

Løsningene

Heldigvis finnes løsningene allerede, og noen selskap viser allerede at de vet hva som må gjøres

1) En Energirevolusjon

Å øke den fornybare energiandelen i produksjonen er nøkkelen til å redusere de miljømessige fotavtrykkene av produktene våre. Apple bygger nå verdens første fabrikk for elektroniske komponenter kun forsynt av fornybar energi, i USA. Med solenergi som en voksende trend i produksjonshjerter som Kina og Japan ville det vært flott med produkter laget med 100% fornybar energi. Det er på tide å tenke stort.

2)     En Framtid Fri For Gift

Halvparten av mobilmarkedet er nå fritt for de verste giftstoffene, fra null selskaper i 2006. Det er fremgang. Hva om selskapene utvidet det til å gjelde alle produkter, og fulgte i noen av de ledende kleskjedenes spor med å kjøre “Detox” på hele forsyningskjeden sin? Det er mulig. Dingsene våre burde ikke kompromissere menneskehelse eller framtidige generasjoners sikkerhet.

3)     En modell som gir mening!

Å endre den usannsynlig lite bærekraftige businessmodellen i elektronikksektoren er den største utfordringen av dem alle, men, for en industri tuftet på innovasjon må jo det å «tenke annerledes» komme naturlig? Fairphone og Phonebloks viser allerede alternativer, og det er på tide at de store spillerne også kommer på banen.

Her hos Greenpeace vil vi, med din støtte, fortsette å utfordre en av de mest innovative, raskest utviklende og fremsynte industriene om å leve opp til ryktet sitt og “skape fremtiden”. Ved å bruke den enorme kunnskapen, makten og ressursene de største elektronikkselskapene har, kan de lage dingser som ikke bare er perfekt utviklet for kunder, men også for planeten. Dingser vi alle kan være stolte av å eie.

Rapporten finnes her