Igår kveld satt jeg i en taxi på vei opp mot Marienlyst og så ned på mine håndskrevne notater. Jeg skulle i direktesendt debatt på NRK med utenriksminister Barth Eide om oljeutvinning i Arktis. Jeg hadde håpet på å møte ham i debatt hele uka, helt siden tyske Der Spiegel forrige fredag publiserte et intervju der Barth Eide sa at oljeutvinning i Arktis vil skje.

Denne debatten ville jeg vinne. Jeg pugget argumenter. Tenkte på hvordan jeg skulle forklare erfaringene fra Godafoss, der olje i is ble ryddet med bøtte og spade.

Så gikk ingenting som jeg hadde tenkt. 

I intervjuet med Der Spiegel sa Barth Eide at Arktis bare er et hav, han understreket norges rettigheter i Polhavet etter Havretten og omtalte norsk teknologi som passende for ekstreme arktiske boringer. Det var vanskelig å tolke intervjuet på annen måte enn at utenriksministeren åpnet for massiv oljevirksomhet i det sårbare Polhavet, og at han samtidig ga resten av verden beskjed om å holde seg unna.

Vi reagerte skarpt, og saken har gått i norske medier hele uka. Statssekretær Arvinn Gadgil kommenterte utspillet ærlig og direkte som sjokkerende på twitter – særlig i lys av Frankenstorm Sandy – men slettet posten etter kritikk. NU karakteriserte ministeren som kunnskapsløs og inviterte til Arktis-skolering, mens WWF tenkte i samme baner og inviterte ham til oljevernkurs for å vise at det ikke går an å rydde olje ut av is.

Vi trakk paralleller til Borten Moe sin visjon om å bore hele veien til Nordpolen og Statoils aggressive Arktis-satsing som ble lansert under Oljemessa i Stavanger. Støre har også tidligere sådd betydelig usikkerhet, og avvist å binde seg til noen grenser for olja i nord. På Facebook gikk bildet av Barth Eide og isbjørnen som en farsott.

Men Barth Eide sa ingenting. Ingen andre i regjeringen heller.
Helt til torsdag kveld.

Programleder Grosvold gir ordet til ministeren:

Jeg er helt enig med Greenpeace om at boring i islagte områder er uaktuelt, sa han.

Grosvold begynte å bli urolig.

Selv om vi har rett til å bruke ressursene, må Norge og de andre landene i Arktis legge bånd på seg opp mot isen, sa han.

Det gikk opp for Grosvold at hun ikke ville få debatten hun ønsket seg.

I studio presiserte Barth Eide også at det er stort behov for flere regler og mer internasjonalt samarbeid for å beskytte det smeltende Polhavet, og lovte å jobbe aktivt gjennom Arktisk Råd og andre organer for å sørge for at disse kommer på plass.

Jeg trengte ikke notatene mine – ministeren framførte alle Greenpeace' argumenter.

Hele debatten i Dagsnytt 18 kan ses her, fra 23 minutter. Jeg skal spare den som minne om den dagen Espen Barth Eide ble Greenpeace-supporter og tok ledertrøya for beskyttelse av Polhavet.

Takk og velkommen på laget, Espen! Dette er jo akkurat hva vi har bedt om: At Norge, med sin spesielle rolle, rettigheter og historie i Arktis, tar på seg ledertrøya for å gi området den beskyttelsen det trenger. Det er ingen naturlov som sier at ressursene i Polhavet skal og må bli utnyttet. Jeg gleder meg til å fortsette samarbeidet med Espen Barth Eide for å beskytte Polhavet på best mulig måte.

Truls Gulowsen

PS: Vi trenger alle gode krefter i kampen for Arktis, der Statoil, Shell og andre oljeselskaper fortsatt er tunge og viktige motspillere. Men Statoil kan styres og Shell kan reguleres, så det er fortsatt mulig. Støtt gjerne kampanjen på www.savethearctic.org

PPS: UD har nettopp lagt ut denne, som presiserer at "Norge har i dag ingen planer om utvinning av olje og gass i Polhavet eller Barentshavet nord" Poenget er at dette også må gjelde fremtiden.