Den første leveransen av russisk, arktisk olje er nå på vei til EU. Tankskipet Mikhail Uljanov, som transporterer oljen, befant seg i dag tidlig utenfor Florø, og ventes å ankomme Rotterdam i Nederland til helgen. Greenpeace tok fredag bilder av skipet i dét det passerte farvannene utenfor Tromsø.

Det er det franske oljeselskapet Total som har kjøpt den første utsendelsen av arktisk olje fra den russiske oljegiganten Gazprom. Konsernsjef i Total, Christophe de Margerie sa i 2012 til den britiske avisen Financial Times at risikoen ved et oljeutslipp i Arktis hadde ledet ham til å avgjøre at Total ikke skal bore i den sårbare regionen. «Olje på Grønland ville vært en katastrofe» sa han. «En lekkasje ville gjort for stor skade på selskapets image».

- Totals avgjørelse om å kjøpe denne oljen stinker av hykleri. Konsernsjefen har allerede lovet å ikke bore i de isfylte farvannene langt nord, men likevel har han tydeligvis ingen motforestillinger mot å kjøpe olja så lange Gazprom er de som tar risken. Olje i Arktis er forkastelig, om det så er fra Russland eller langs den norske iskanten, poengterer Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Oljetankeren Mikhail Ulyanov sett fra luften i Norskehavet.

Kontroversen rundt oljetankeren øker daglig ettersom skipet nærmer seg Europa gjennom norske farvann. Gazproms Prirazlomnaya-plattform, som denne oljen stammer fra, var September 2013 i fokus etter at 28 aktivister fra Greenpeace samt to journalister, kjent som “The Arctic 30”, tok seg inn på plattformen og ble arrestert i over to måneder etter anklager om piratvirksomhet og “hooliganisme”. Aktivistene ble frikjent rett før jul som følge av et globalt opprop.

- Oljen fra denne plattformen er allerede fordømt internasjonalt, og ingen ting har endret seg siden i fjor høst. Olja er olje verden ikke trenger, den er giftig, dyr og svært risikabel å utvinne. I tillegg gjør oljeutvinningen og den økte skipstrafikken gjennom norske farvann et oljeutslipp i Arktis eller langs verdifull, norsk kyst mer sannsynlig, avslutter Gulowsen.

En fullstendig gjennomgang av transporten og Prirazlomnayaplattformen finnes her.

Over 5 millioner mennesker har krevet at Arktis må beskyttes fra risikabel oljevirksomhet som dette. Skriv under på www.savethearctic.org og del videre.