I går kom beskjeden om at Shell, et av verdens største olje- og gasselskap, ser seg nødt til å avlyse årets planer om oljeboring i Alaska. Shells avgjørelse går inn i historien som den eneste kloke beslutningen selskapet har tatt i sitt Arktis-program.

Gjentatte ganger i løpet av det siste året har Shell prøvd, og mislykkes, i forsøket på å drive oljeboring i Alaska. Selskapet har jobbet på spreng for å overbevise allmennheten om at de har stålkontroll, men er etter en serie ulykker og uhell tvunget til å erkjenne at utfordringene i Arktis er for store, selv for dem.

Gårsdagens kunngjøring fra Shell bekrefter at det er svært vanskelig å drive oljevirksomhet i arktiske forhold, så vanskelig at selv Shell må erklære seg beseiret av vind- og værforholdene. Vi har hatt rett i våre bekymringer for oljeracet mot nord. Shell og oljeindustrien har tatt feil.

På samme tid som Shell erkjenner at de ikke er klare for å innta isfylte områder i nord, fortsetter Statoil sitt kappløp inn i Arktiske farvann. De mange nestenulykkene og feilslåtte forsøkene til Shell burde være en advarsel også for Statoil.

Statoil har 66 blokker i de samme isfylte farvannene utenfor Alaska som Shell nå erkjenner de ikke kan bore på ennå. Statoil har også lisenser i isfylte farvann i alle de andre arktiske landene; Russland, Grønland, Canada i tilegg til Alaska. Statoil har tidligere sagt at de vil avvente Shell sine erfaringer før de borer sine blokker i Alaska. Nå er det på tide å trekke de konsekvensene.

 Greenpeace håper at Statoil vil ta til fornuft og avlyse sine ambisiøse arktis-planer og tanken om å skulle operere i isfylte farvann. Det finnes ingen teknologi for å rydde oljesøl fra is. Hvis Statoil og styret ikke forstår dette selv, er det på tide at staten Norge, som tross alt eier 67% av selskapet, tar ansvar og trykke ctrl alt del på selskapets ekstremsatsing i nord.

Som tabellen under viser, er Statoil det eneste oljeselskapet i verden som har arktiske lisenser i alle arktiske stater. Det er en lite flatterende rekord.

 

 Tabell over oljeselskaper i Arktis