Nå på høsten er kanskje naturen, fjellet, skogen og kysten på sitt aller vakreste.

Med moderne «tekniske» turkær kan stadig flere av oss nyte naturopplevelsene med lett sekk og uten å tenke på skift og ekstra regntøy, for stadig mer av utstyret blir pustende, vanntett, vindtett og mer eller mindre selvrensende. Luksus!



En av hemmelighetene bak disse magiske egenskapene de nye jakkene og buksene har fått, er en gruppe ulike industriproduserte kjemikalier kalt fluor-karbonkjeder; PFAS (per- og polyfluorerte alkylstoffer). Disse forbindelsene er vann- og fettavstøtende og gjør det enkelt å bygge disse avanserte membranplaggene. I det siste har slike egenskaper også blitt mye billigere, og dukker opp i stadig nye utsyrsgrupper.

En nokså ukjent bakside er at alle disse stoffene, er svært lite nedbrytbare. Dersom de spres i miljøet, forsvinner de ikke. De aller fleste av de over 3000 kjente PFAS’ene er også bioakkumulerende, det vil si at de tas opp i dyr og planter. De som er testet, er svært ofte også kreftfremkallende og hormonforstyrrende. De er giftige.



Selv om dette er nytt for de fleste, har friluftsindustrien har visst om dette i mange år. Noen få av stoffene er forbudt etter at det har blitt bevist hvor giftige de er, men tekstilindustriens reaksjon har i stor grad vært å bytte til andre, mindre testete stoffer innen samme gruppe. Det løser dessverre ikke problemet, ettersom det er grunn til å anta at alle er giftige, og at alle samler seg opp i miljøet.

I sommer reiste flere team med forskere fra Greenpeace til fjerntliggende naturområder og nasjonalparker i ni forskjellige land for å ta prøver. Nå har vi fått svar: Dessverre fant vi PFAS’er på alle stedene vi undersøkte.

Les hele rapporten fra prosjektet her.

Når vi finner disse stoffene i de mest avsidesliggende områdene på kloden, er det et alvorlig tegn på at de giftige kjemikaliene som brukes i turklærne våre er kommet ut naturen rundt oss. Derfor krever vi at turtøyprodusentene tar ansvar og kutter ut alle fluorerte kjemikaler fra klesproduksjonen sin.

Vi mener friluftsindustrien har et særlig ansvar for å unngå forurensing av vår felles natur. Dette er en industri som selger utstyr for naturopplevelser. Den markedsfører seg med frisk luft, snø og vakre naturlige omgivelser. Svært få av kundene ønsker å bringe med seg farlige miljøgifter ut i det miljøet de elsker, til tross for at de er villige til å betale dyrt for høytytende fjellutstyr.

Ofte kan man klare seg med langt mindre avanserte plagg. Heldigvis finnes det også gode alternativer til giftige og fluor-baserte membranløsninger for friluftsutstyret. Dessverre nøler mange av de store merkene med å ta dette i bruk. Argumentene er ulike, og det virker ikke som om de setter miljøet først.



Jeg har selv brukt mye av sommeren på å lete etter en giftfri, vanntett, vindtett fjelljakke som kan erstatte den gamle. Jeg har spurt flere av merkene, i mange butikker og via twitter, mail og facebook, og fått ulike og delvis inkonsistente svar. De har lovet at de jobber med problemet, at de snart har en løsning, at det bra vi spør. Men jeg har hittil bare funnet en produsent som har ett akseptabelt produkt, og ikke hørt noen klare løfter om når miljøgiftproblemet i disse klærne skal være løst så vi kan handle med god samvittighet igjen.

Derfor er det bra om vi er flere som spør, slik at vår kjærlighet til naturen ikke behøver å forurense den.

God høstferie, god jakt, god sopptur, god sykling til jobb og skole!

Truls Gulowsen

Les VGs sak om kampanjen vår , med svar fra flere av de norske turtøysprodusentene.

Les hele rapporten "Footprints in the snow - Hazardous PFCs in remote locations around the globe" her.

Dette skriver Miljødirektoratet om PFAS-stoffene.

Ny rapport fra svenske Kemikalieinspektionen om fluorstoffer.