Et bortkastet statsbudsjett

Nyhet - 13 oktober, 2017
Greenpeace er skuffet over at statsbudsjettet for 2018 legger til rette for mer klimafiendtlig oljeutvinning langt inn i fremtiden og at satsingen på grønn omstilling er så elendig.

Truls Gulowsen foran Stortinget Olje og gass

I forslaget til statsbudsjettet for 2018 legger regjeringen 25 milliarder friske kroner på bordet til oljeindustrien og investeringer i ny olje og gass.

- Igjen ser vi til vår skuffelse at statsbudsjettet er nok et grått budsjett, som på ingen måte tar Norge gjennom det grønne skiftet som Erna Solberg snakker så varmt om, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

- Det vil legge til rette for klimafiendtlig oljeproduksjon langt inn i fremtiden, og vitner om at regjeringen ikke tar klimaendringene på alvor, sier Gulowsen.

Klima- og energifondet

Greenpeace mener at de 25 milliarder kronene heller burde bli brukt til en faktisk grønn omstilling, og til å skape fremtidens arbeidsplasser. Til sammenligning setter regjeringen av kun 2,7 milliarder til klima- og energifondet.

- Tidsvinduet for at Norge skal rekke å gjennomføre en nødvendig, grønn omstilling krymper, nå må opposisjonen på banen og vaske budsjettet med grønnsåpe, sier Gulowsen.

Norsk olje og gass mener at neste års statsbudsjett viser hvor viktig det er å holde inntektene fra olje- og gassvirksomheten oppe.

- Om det viser noe, er det jo nettopp hvor sårbar norsk økonomi er for svingninger i oljeprisen, derfor haster det å få i gang klimarisikoutvalget Vidar Helgesen nylig satte ned. Utvalgets mandat må styrkes, og få nok midler til at de kan bli ferdig før neste års statsbudsjett. Da vil kanskje Erna Solberg og Siv Jensen forstå at det haster med grønn omstilling, sier Gulowsen.