På vei til Canadas tjæresand

Nyhet - 15 august, 2011
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, er denne uka på reise i Canada for å se på tjæresandindustrien og følge rettssaken mot Statoil. Her er den første av flere reiseblogger.

Foto: Rezhac/WWF

Søndag 14.8.2011

Siden lørdag morgen har jeg vært på vei til Alberta i Canada. Planen er å overvære den utsatte rettshøringen om Statoils brudd på vannregelverket, og benytte anledningen til å se tjæresandfeltene med egne øyne.

Statoil er anklaget av kanadiske myndigheter for 19 brudd på vannlovgivningen. Flere av punktene går på å ha gitt villedende informasjon for å skjule overtredelsene. Saken er alvorlig, og en av de få miljøkriminalitetssakene som er reist av myndighetene mot oljeselskapene her i oljesand-land.

Rettsaken er allerede utsatt to ganger, og vi vet ikke om det blir alvor denne gangen heller, men det skal bli interessant å se hva som skjer.  Saken har vakt betydelig oppmerksomhet i Canada, både fordi overtredelsene vurderes som omfattende, og fordi det er norsk-eide Statoil som står bak. Statoil har flere ganger hevdet at de skal være best i klassen, mens anklagene fra Canadiske myndigheter viser noe annet.

Før rettsaken begynner onsdag, skal jeg besøke tjæresandområdene for å få mitt eget inntrykk av problemene på bakken. Dette blir første gang jeg ser områdene med egne øyne.

Etter planen skal jeg få se det både fra fly og fra bakken, og møte påvirkede lokalsamfunn. Jeg både gleder meg og gruer meg. Flere andre som har sett områdene før forteller at det har gjort fysisk vondt å se de enorme inngrepene fra tjæresandindustrien.

Oljesandhovedstaden Fort McMurray, som jeg kommer til i kveld, er også omtalt som en kaotisk boom-town. Vi får se. Her i Edmonton virker iallfall alt normalt.

Jeg kontaktet også Statoil for å be om en omvisning på deres anlegg mens jeg er her borte, men de nektet nok en gang. Det kan virker som om PR-turen de arrangerte i april ikke ga medsmak – at Statoil føler at de ikke er tjent med åpenhet rundt dette miljøødeleggende prosjektet.

Truls Gulowsen, Alberta