Ropet fra fortida

Nyhet - 27 september, 2011
En blogg om kull, Svalbard, Arktis og framtida.

En blogg av Frida Bengtsson, skrevet om bord på Arctic Sunrise

Frida Bengtsson i Fram-stredetOla Borten Moe vil ha kulldrift på Svalbard og kull i Kina. Man kan lure på om han lever i 2011. For meg er uttalelsene hans tanker fra ei fortid som leder til en klimaframtid ingen ønsker.

Jeg har tilbrakt de seks siste ukene på et av Greenpeace-skipene i Nordishavet. De siste ukene har vi vært vertskap for uavhengige isforskere fra Cambridge i Fram-stredet. Mens vi lå i isen i forrige uke, kom nyheten om at denne sommerens sjøis-utbredelse er den nest laveste siden satelittmålingene startet på 70-tallet.

Dette er et av de områdene på jorden hvor vi klarest kan se effekten av klimaendringene. Og her vil Borten Moe ha fortsatt kulldrift – en av de mest klimafiendtlige energiformene vi har.

I dag utvinner Russland kull fra en gruve i Barentsburg, mens Norge driver én gruve i Longyearbyen og en noe større gruve i Svea i Van Miljen-fjorden. I skrivende stund planlegger Norge å åpne enda en gruve – og det er dette prosjektet Borten Moe støtter –  i Lunckefjell.

Kull er en viktig del av kultur og historie på Svalbard. Kultur og historie må forvaltes og ivaretas – men det finnes andre måter å gjøre dette på enn å reprodusere gamle energidrømmer.

Mens jeg skriver dette er skipet på vei inn fra Fram-stredet til Longyearbyen. Som en gest til mannskapet, som har stått på og hjulpet forskningen, har vi planlagt en utflukt til det forlatte russiske gruvesamfunnet Pyramiden på vår siste dag her i nord. Selv var jeg der i fjor, og inntrykket sitter i: Følelsen av at de som bodde her, bare var borte en snartur og straks ville være tilbake.  Men arbeidere vil ikke komme hjem fra jobb, ingen skip vil laste kull nede i havna.

Longyearbyen er et levende samfunn, og vil være det i framtida uten at Borten Moe trumfer gjennom en ny kullgruve ved å skyve maktpolitikk og tradisjonstro foran seg. Å ta vare på samfunnet her oppe betyr også å ta vare på naturen og klimaet i nord.

Derfor bør kullet på Svalbard og Borten Moes utspill bli liggende som Pyramiden, som et rop fra fortida.

Denne teksten er også publisert i Dagsavisen.