Skuffet over at ministeren ofrer Bjørnøya, fortsetter protestene

Nyhet - 30 mai, 2014
Klima- og miljødepartementet har i ettermiddag avvist klagen til Greenpeace på Statoils planer om å bore verdens nordligste prøveboring nær Bjørnøya. Greenpeace er skuffet over at ministeren ofrer Bjørnøya på tynt grunnlag, og vil fortsette vår lovlige aksjon i Barentshavet.

- Sundtoft hadde en gyllen sjanse til å vise at hun tok miljøet, iskanten og Bjørnøya på alvor. Den sjansen har hun ikke brukt, og vi er skuffet over avgjørelsen. Vi kommer til å fortsette protestene, her bør Statoil holde seg unna, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Les avslagsbrevet fra Klima- og miljødepartementet her.

Les klagebrevet fra Greenpeace her.

Det var daværende miljøvernminister Børge Brende (H) som opprettet naturreservatet Bjørnøya i 2002.

I avslagsbrevet i dag skriver Klima- og miljødepartementet blant annet «området rundt iskanten er et spesielt produktivt økosystem i Barentshavet på grunn av høy planktonproduksjon. Området tiltrekker seg også store mengder sjøfugl og sjøpattedyr. Bjørnøya og havet rundt er naturreservat, og sjøfuglkoloniene på Bjørnøya er blant de største i verden.» Likevel gir de Statoil tillatelse til å bore i det kontroversielle Hoop-området rett ved, til tross for at iskanten på det nærmeste er 25 km unna, og at Statoils egne beregninger viser at et oljeutslipp kan nå Bjørnøya på mindre enn en uke.

- Vi er overrasket over at Sundtoft ikke syns det er problematisk at et oljesøl ifølge Statoil kan treffe Bjørnøya på under en uke, og at hun kaller en slik risiko for «akseptabel». Vi er også skuffet over at Sundtoft velger å ignorere ny kunnskap fra Polarinstituttet, som viser hvor nær iskanten kan komme oljefeltet. Vi oppfordrer Krf og Venstre til å sørge for at punktet fra samarbeidsavtalen om å forby oljeboring ved iskanten, følges opp langt bedre i neste runde, når blokkene i 23. konsesjonsrunde skal deles ut, sier Truls Gulowsen.

Greenpeace har nå i mer enn fire døgn blokkert Statoils oljerigg fra å begynne å bore brønnen Apollo, ikke langt fra naturreservatet Bjørnøya. Mer enn 134 000 verden over har på under en uke signert en underskriftkampanje for at Tine Sundtoft skal avblåse Statoils boreplaner og beskytte Bjørnøya.

Kontakt:
Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, tlf 901 07 904
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig, tlf 977 10 530