Ta det personlig

Nyhet - 14 november, 2011
Det internasjonale energibyrået har lagt fram rapporten World Energy Outlook, hvor de sier at verden holder stø kurs mot irreversible klimaendringer. Den kursen bør du ta personlig.

 

Blogg av Ethan Gilbert

Det begynte med at jeg kom over den siste boka til James Hansen. Hansen er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid som klimaforsker, men det som gjorde meg
nysgjerrig på boka var tittelen: Storms of my grandchildren – «Mine barnebarns stormer».

Så jeg kjøpte den. Vel hjemme fra bokhandelen begynte jeg på innledningen, der Hansen tilegner boka til sitt eget barnebarn – med bilde av henne på sida. Hansen skriver at han, på grunn av klimaendringene, er bekymret for framtida hennes.

Dette ser interessant ut, tenkte jeg, la fra meg boka til seinere og åpnet dagens avis. Det første som lyste mot meg fra sidene, var en annonse fra Statoil. I teksten skryter selskapet av det siste oljefunnet de har gjort i Nordsjøen: "De nye store oljefunnene vil glede mange. Ikke minst våre barnebarn''

To tankemåter i skarp kontrast, altså. På den ene siden forskerne og miljøbevegelsen, som viser til fakta og søker løsninger på en mulig klimakatastrofe. På den andre siden oljeindustrien, som mener økonomi og levestandard skal tuftes på mer fossilt brennstoff.

Som frivillig i Greenpeace har jeg støtt på motsetningen før: For et par siden var jeg
med på en demonstrasjon utenfor Statoils hovedkvarter i Stavanger, mot selskapets utvinning av olje fra kanadisk tjæresand. Vi ble tatt imot av en representant for Statoil, og jeg konfronterte ham med det moralske ansvaret selskapet har for å slutte med tjæresand. Da bare så han på meg, helt rolig, og sa: «Det er der oljen ligger.» På sitt praktiske skandinaviske vis.

Det minner meg om bankraneren Willie Sutton. Da han ble tatt, ble han spurt hvorfor han ranet banker. «Fordi det er der pengene ligger,» svarte han rolig.

Forrige uke la Det internasjonale energibyrået (IEA) fram en rapport der de tar til orde for
umiddelbar overgang fra fossil til fornybar energibruk. Om vi ikke handler nå, vil muligheten til å bekjempe farlige klimaendringer «være tapt for alltid», slår rapporten fast. Hva betyr det? Som sjefen for byrået uttalte: Vi må kvitte oss med oljen før den kvitter seg med oss.

Da Nord-Amerikas urinnvånere skulle ta viktige avgjørelser, tenkte de på konsekvensene i sju generasjoner framover. Også vi tenker på framtidige generasjoner. Men å sikre fete pensjonsfond til våre barnebarn er ingen unnskyldning for å brenne opp de siste restene av klodens fossile brennstoff.  Nå må alle, fra det politiske nivået ned til hver enkelt, handle for å få på plass et system for fornybar energibruk som kan sikre økonomi og miljø i framtida.

Først da vil våre barnebarn stå rustet mot stormen.

Tags