1. Allerede i 1908 tippet den svenske kjemikeren Svante Arrhenius at den industrielle revolusjonen kom til å føre til fem graders temperaturøkning. Estimatet hans samsvarer overraskende godt med IPCCs varsel. Den eneste feilen, han regnet med at det ikke kom til å skje før år 4000.



2. Værdata-innsamlere har egne teknikker for å filtrere ut varmende effekter av for eksempel storbyer. På denne måten luker de ut irrelevant påvirkning på jordas temperatur.

3. Høyden på troposfæren, altså der været er, økte med 200 meter mellom 1979 og 1999. Forskerne tror det er fordi troposfæren har blitt varmere.

4. 30.000.000.000 metriske tonn. Det er mengden karbondioksid som årlig slipper ut i atmosfæren som følge av menneskelige aktiviteter.



5. Enkelte luftbårne miljøgifter, som aerosoler, er faktisk med på å fange opp noe av sollyset og dermed bremse den globale oppvarmingen. Ironisk nok betyr det at vår innsats for å rydde opp i atmosfæren ved å fjerne miljøgifter faktisk akselererer den global oppvarmingen ved å slippe inn mer sollys.

6. Et stort vulkanutbrudd kan slippe ut nok lysreflekterende partikler i atmosfæren til å kjøle ned kloden med én grad i ett år.



7. Ettersom temperaturen stiger rapporteres det mange steder om nyankomne dyrearter. I den arktiske delen av Canada og i Alaska har de blant annet fått rødstruper og svaler. Her i Norge kan vi glede oss til “monstermarihøner,” kakkerlakker og kjempeteger. Kanskje ikke like hyggelig.

      

 

 

 

 

 


8. Tanken om at lokale temperaturer er en indikator på om global oppvarming er reel eller ikke, er en myte. Enkelte regioner kan til og med bli kjøligere selv om jorden som helhet blir varmere. Å måle jordas temperatur er en kompleks vitenskap.

9. Havene blir surere fordi de tar opp karbondioksid fra lufta. Og det med en fart 100 ganger raskere enn på flere millioner år. En forsuring av havet har alvorlige konsekvenser for de marine økosystemene.

10. Noen mener at den globale oppvarmingen er forårsaket av naturlige endringer i klimaet. Dersom det hadde vært tilfelle skulle det vært mulig å identifisere hvilke faktorer det er som forårsaker den, men forskning har gjentatte ganger utelukket andre årsaker.