Sammen med deg legger vi press på tekstilindustrien for at de skal slutte å forurense miljøet med skadelige kjemikalier. I tillegg til å skrive under på kampanjer og oppfordre tekstilprodusenter til å avgifte sin produksjon er det mye mer du kan gjøre for redusere tekstilindutriens skittne fotavtrykk. Her er vårt utvalg av grønne motetips.

1. Kjøp brukt

Hvorfor kjøpe nytt, hvis det er mulig å kjøpe den man trenger brukt? Bruktbutikker, loppemarked eller gjenbruksider på nett er fylt med massevis av flotte klær, og her kan man ofte gjøre et kupp. 

2. Kjøp grønt

Vær på utkikk etter merker som er lager klær av resirkulerte eller økologiske materialer og som er farget med naturlige farger. Selv om et helt perfekte kjemikaliefritt merket ikke finnes på markedet enda, er det mange merker og mindre designere som går foran og lager klær på en langt mer bærekraftig måte enn gjennomsnittet. Se etter klær som er merket som økologiske når du kjøper klær, eller søk etter det på internett.  

3. Arranger en byttedag

Det å bytte brukte klær er en av de mest miljøvennlige måtene å redusere ditt økologiske fotavtrykk på, samtidig som du fornyer din garderobe uten å bruke en krone. Det arrangeres allerede byttemarkeder rundt om i landet, hold utkikk etter dette i ditt nærområde. Du kan også arrangere din egen byttedag hvor du inviterer venner og bekjente. Om du mangler inspirasjon kan du lese våre tips her.

4. Kjøp tidløse klær og fokuser på kvalitet

Selv om det kanskje koster mer kan det være en god idé å investere i tidløse klær som ikke går av mote. Hvis klær går av mote i en periode så behold dem, du kan bli overrasket over hvor fort stilen kommer tilbake. Sjekk sømmer, glidelåser og knapper grundig når du kjøper klær, ofte er det her klærne går i stykker. Det samme gjelder for vesker og sko. Når du kjøper sko kan det også være lurt å sjekke at sålen er skikkelig festet.

5. Reparer selv

Hvis du har klær som ikke lenger kan brukes fordi glidelåsen er ødelagt, det mangler en knapp, noe er gått opp i sømmen eller at plagget har et lite hull, kan du gi plagget en lengre levetid ved å reparere det selv. Du kan også fornye et plagg ved å bytte knapper, sy en kjole om til en bluse eller gjøre et par bukser om til en shorts.

 

6. Rydd i garderoben din

Om du har klær liggende som du ikke lenger bruker kan du gi det til en venn, eller gi det til en organisasjon som driver med veldedighet. Det er også mulig å selge brukte klær på nett på sider som finn.no eller bloppis.no

7. Vask mindre og grønnere

En betydelig del av miljøpåvirkingen fra klær kommer faktisk fra vaskingen. Du kan redusere dette ved å alltid fylle opp vaskemaskinen og å bruke økoinstillingen, hvis din vaskemaskin har det. Sørg også for å bruke riktig mengde vaskemiddel. Visste du at mesteparten av elektrisiten som brukes ved klesvask går med på å varme opp maskinen? De aller fleste plagg blir rene når de vaskes på 30 grader, så hvorfor ikke skru ned temperaturen?

8.  Si ja takk til Fair Trade-mote

Den siste tiden har det kommet flere og flere Fair Trade-produkter i butikkene. I tillegg til kaffe, te, bananer og sjokolade kan du også kjøpe klær som er Fair Trade. Du lese om siste nytt om arbeidsforhold og standerer i tekstilindustrien på Clean Clothes Campaign.

9. Kjøp økologisk bomull

Skal du kjøpe klær som er laget av bomull er det en god idé å kjøpe økologisk bomull. Det brukes ca. 150 gram sprøtemidler for å produsere en t-skjorte i vanlig bomull som kun veier ca. 250 gram. Se etter EU-blomsten i nakken, GOTS-merket, svanemerket, Oeko Tex-merket eller andre merker som garanterer at du som forbruker unngår skadelige stoffer. Du kan lese mer om merkene her.

10. Spre ordet

Snakk med dine venner og fortell dem sannheten om klærne vi bruker, reis på byttemarked sammen eller arranger et selv og del vår kampanje for å avgifte tekstilindustrien. Du kan dele denne siden og oppfordre andre til å skrive under på: detox-outdoor.org