Hvis vi mister Amazonas, taper vi kampen mot klimaendringene

Nyhet - 2 april, 2019
Det er noen måneder siden den siste IPCC-rapporten gjorde det smertelig klart for oss; skal vi ha noen som helst sjanse til å nå målene i Paris-avtalen, kan vi ikke la Amazonas gå tapt.

Verden har begynt å forstå hvor mye det haster for å unngå klimakatastrofe, og vi begynner å forstå at vi trenger alle med oss for å takle den enorme klimautfordringen.

Samtidig er et av verdens største demokratier og verdens største regnskogland overlatt til en som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, nemlig Jair Bolsonaro i Brasil.

Bolsonaro har basert sitt politiske program på blant annet å skru tilbake mange av de reformene som har bidratt til å begrense avskogingen i Amazonas. Med sine tette bånd til jordbrukseliten i Brasil, har han både ønsker og planer om å tilrettelegge for enda mer industrielt jordbruk i regnskogen.

Hvis Bolsonaros planer for Amazonas blir til virkelighet, vil sjansene for å nå det berømte “1.5-gradersmålet” bli minimale. Det er veldig alvorlig. Mister vi Amazonas, taper vi kampen mot klimaendringene.

Derfor må vi stå sammen med de som kaller Amazonas for sitt hjem, nemlig regnskogens urbefolkning. I vår kampanje “Hele verdens øyne på Amazonas” jobber vi sammen med urfolk for å beskytte deres rettigheter, slik at de på vegne av hele verden kan vokte den fantastiske regnskogen mot industriell utnyttelse.

Urfolk og lokale tradisjonelle samfunn som lever og bor i skogen er nøkkelen til å beskytte regnskogen. De sitter på kunnskap om alt det forunderlige som finnes i regnskogen, og de vet om de mange bedre måtene å utnytte den på enn å anlegge titusenvis av kvadratmeter med soyaplantasjer bare for å fôre oppdrettslaks eller kveg her hjemme.

Samtidig er truslene mot urbefolkningen og miljøforkjempere i Amazonas større enn noen gang før. Jakten på naturressurser som tømmer, olje, mineraler, enda større soyaplantasjer og kvegdrift for kjøttproduksjon utgjør en enorm risiko for planeten vår og for oss som bor her.

Derfor står vi sammen med urbefolkning og lokalsamfunn for å stoppe interessene som ønsker å ta fra dem deres rettigheter, rasere regnskog og etablere nye industrielle prosjekter.  

Prosjektet vårt foregår over hele verden, og ved å rette alles øyne mot Amazonas og heve stemmen til dem som kaller regnskogen sitt hjem, kan vi kjempe mot kreftene som har kommet til makten i Brasil.

Da må vi sende et tydelig signal til president Bolsonaro og hans regjering om at hele verden, også vi i Norge, følger nøye med og ikke vil godta at de ødelegger verdens største regnskog, raserer hjemmet til urfolk og setter hele vår fremtid på spill for å tjene interessene til den allerede styrtike og mektige jorbdukseliten i Brasil.

Skriv under på kampanjen og stå sammen med oss i kampen for et varig vern av Amazonas.