Regjeringen varslet tidligere i vår at de vil flytte iskanten lenger nord slik at de kan slippe til oljeindustrien helt nord i Barentshavet. Heldigvis fikk de ikke støtte for det av Venstre og KRF og dermed har ikke Erna Solberg flertall i Stortinget for forslaget.

Først litt bakgrunn: Iskanten er et rikt naturområde i Arktis, i området hvor isen fra nordpolen møter det åpne havet. “iskantsonen” kan, utifra årstid bestå av sløsh, fastere is, eller rett og slett store isfjell på rask vei sørover. Her ønsker Regjeringen å åpne for oljeboring ved å definere iskantsonen lenger nord enn tidligere.

Beskytt iskanten i en isblokk forran stortinget

Hvordan Erna vil flytte selveste iskanten står det godt og grundig om i dagens Aftenposten. Les kronikken: Regjeringen håndplukker forskningsresultater om iskanten – for å åpne for oljeleting i Arktis

Det er nå Arbeiderpartiet som skal avgjøre om oljeselskapene skal slippes til i iskanten eller ikke. Hvor AP lander i saken avgjør om Jonas Gahr Støres nye kurs i miljø og klimapolitikken kun er tomme ord, eller en faktisk ny kurs for Arbeiderpartiet.
Velger Jonas samme løsning som Regjeringen, å overse samtlige miljøfaglige råd for å slippe til oljeselskapene i iskanten vil partiets miljøtroverdighet igjen forsvinne.

Helt på tampen tar vi med et lite ekstrapoeng:
Det er en liten bonusgevinst i denne saken. Sist gang partiet til Jonas Gahr Støre styrte Norge fulgte de tross alt 20 prosent av mijløfaglige råd når de tildelte nye områder til oljeindustrien. Dagens regjering derimot, Erna Solberg og Tord Lien, har oversett samtlige miljøfaglige råd når de delte ut nye områder til industrien i Januar. Saken om iskanten er en mulighet for Jonas Gahr Støre til å rette opp dette, og sette på plass en FPR-minister som tydeligvis ikke tar klima og miljø på alvor.

God påske!